Hoog en laag water tijden Julianadorp!

Het is natuurlijk heel interessant als je in Julianadorp aan Zee op bezoek of vakantie bent, om op de hoogte te zijn van de tijden van ‘eb en vloed’ oftewel ‘hoog en laag water’ oftewel ‘opkomend en afgaand water’. Als je namelijk deze informatie bezit, weet je precies hoe breed het strand nog is en of er een mogelijkheid bestaat om er te kunnen recreëren zoals strandwandelingen, et cetera.

Getijden

Dagelijks wordt Nederland getrakteerd op tweemaal eb en twee maal vloed. Het is vloed als het water tot het hoogste niveau is gestegen (hoogtij, hoogwater), het is eb als het water tot het laagste niveau is gedaald (laagtij, laagwater). Het wisselen van de getijden is doorlopend.

Moedertje aarde

Met getijd, tij of getijde wordt dus de periodieke wisseling van de waterstand bedoeld. Het effect hiervan is de zogenaamde getijstroom. De zwaartekracht van de Maan en de Zon zijn de oorzaak voor het ontstaan van de getijstroom. Op iedere stek op moedertje aarde is het getij anders. Dit komt door het feit dat er verschillende factoren bestaan die van grote invloed zijn op het getij. Dit zijn onder andere de afstand van de stek tot de evenaar, de diepte van de watermassa en de vorm én de aanwezigheid van landmassa’s.

Drie categorieën

De getijvormen kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: dubbeldaags getij, enkeldaags getij en gemengd getij. Door gebruik te maken van een getijdentabel kun je voor iedere plek in Nederland zien wat de waterstanden zijn op een bepaald tijdstip. Echter de daadwerkelijke waterstand wordt ook bepaald door weersomstandigheden zoals de luchtdruk en de wind.

Vakantieparken

In Julianadorp aan Zee bevinden zich overigens fantastische vakantieparken die een geweldige vakantie mogelijk maken!