Schatzoeken met een GPS wordt geocaching genoemd. Uiteraard is geocaching ook op Texel mogelijk. Over het hele grootste Nederlandse Waddeneiland verspreid liggen schatten verstopt. Het is de kunst om ze allemaal te vinden.
Wat is het principe van geocaching?
Met een zogenaamde cache wordt een kleine waterdichte doos bedoeld. Deze doos is voorzien van een logboek en de schat. Nadat de verstopper de cache heeft verstopt, maakt hij de locatie bekend aan andere geocachers. Dit gebeurt meestal via internet. Op het moment dat de cache wordt gevonden, kunnen de vinders de schat ruilen of andere items toevoegen. De schat bevat altijd een logboek. In dit logboek kan de vinder zijn naam achterlaten. De vinder moet ook op de website een bericht achterlaten. Dit moet hij ook doen als hij de schat niet heeft gevonden.
Caches op Texel
Op Texel zijn tientallen caches te vinden. Een van de caches wordt De mythe van Texel genoemd. Deze multi-cache is gebaseerd op het gelijknamige boek. Het boek vertelt het verhaal van een schipbreuk in het jaar 1610. Op de avond voor Allerheiligen gingen acht Texelse mannen met een sloep overboord om hulp te halen. De redding kwam, maar de acht Texelse mannen en hun vaartuig verdwenen spoorloos. Af en toe keren hun geesten terug naar Texel om daar mysterieuze reddingen te verrichten. Op Texel worden geesten skimme genoemd. De mythe van Texel geeft een fraai beeld van het eiland met al haar bijzondere kanten zoals de aparte gebruiken, bijzondere gebeurtenissen, eigenzinnige bevolking, gezellige dorpen en maritieme historie.
Vakantieparken op de Nederlandse Waddeneilanden:

De Nederlandse Waddeneilanden
Texel: meer informatie en boeken
Vlieland: meer informatie en boeken
Terschelling: meer informatie en boeken
Ameland: meer informatie en boeken
Schiermonnikoog: meer informatie en boeken