Julianadorp aan Zee (gezegend met fraaie vakantieparken) ligt midden in het grootste bloembollengebied van de hele wereld. Honderden bloembollenboeren houden zich op in een gebied van meer dan 12.000 hectare bloembollenakkerbouwgronden. Met name in het voorjaar is dat een machtig gezicht; zover je kijkt, neem je dan bloeiende bloembollen waar. De absolute koning van de Nederlandse bloembollen is uiteraard de tulp.
Eeuwenoude geschiedenis
Over tulpen valt heel veel te vertellen. Het is een bloembollensoort met een eeuwenoude geschiedenis. Op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee ligt het kustplaatsje Sint Maartenszee. In Sint Maartenszee is het Fluwel’s Tulpenland gevestigd. Fluwel’s Tulpenland is het mekka voor liefhebbers van tulpen. Het is namelijk een themapark dat in zijn geheel is toegelegd op de tulp.
Goud geld
Alles wat je van tulpen wil weten, is op te diepen in Fluwel’s Tulpenland. Bijvoorbeeld de geschiedenis van tulpen. De tulpengeschiedenis is uiterst boeiend. Wat niet veel mensen weten, is dat tulpen oorspronkelijk voorkomen in het Himalaya-gebergte. Een gebied waar de bergen kilometershoog zijn. Turkije is een ander deel van de wereld waar tulpen een belangrijke rol hebben gespeeld. Gedurende de 16de eeuw werden er heel veel tulpen in Turkije gekweekt. Deze tulpen werden uiteindelijk in Nederland verhandeld. Er werd goud geld mee verdiend.
Tulpenmanie
De meest populaire tulpensoorten uit die tijd waren de zogenaamde Rembrandt-tulpen. Dit waren tulpen met prachtige kleuren. De tulpen waren zo populair dat er een ongekende hausse op tulpenbollen ontstond, de zogenaamde Tulpenmanie zag het levenslicht. Rembrandt zelf heeft overigens nimmer tulpen geschilderd. Helaas is de Rembrandt-tulp verdwenen. Feitelijk alle tulpen van de 17de eeuw zijn verdwenen. Op één na. Zomerschoon!