Fluwel’s Tulpenland (Sint Maartenszee), vlak in de buurt van Julianadorp!

Een bezoekje brengen aan Fluwel’s Tulpenland in Sint Maartenszee is één van de leukste activiteiten die je kunt ontplooien als je op vakantie bent in Julianadorp aan Zee in een van de vakantieparken. Dat geldt natuurlijk alleen als je liefhebber van tulpen bent, de bloem die zo nadrukkelijk aan Nederland wordt gelinkt. Er zijn in Nederland waarschijnlijk maar heel weinig mensen die niet erg vrolijk worden van mooi gekleurde tulpen.

Grootste bloembollengebied van de hele wereld

Tulpenland is feitelijk een park met als thema ’tulpen’. Tulpenpark ligt centraal in het grootste bloembollengebied van Nederland. Sterker nog; in het grootste bloembollengebied van de hele wereld. Een gebied dat maar liefst 12.000 hectare bloembollenteelt kent. In Tulpenpark is alle denkbare informatie op te diepen over tulpen. Eén van de meest boeiende aspecten van tulpen is diens wonderbaarlijke geschiedenis.

Himalaya-gebied

Tulpen groeiden in den beginne alleen maar in het Himalaya-gebied. Hooggebergte dus! De eerste kweek van tulpen speelde zich vervolgens af in Turkije. De tulpen die in de 16de eeuw in Turkije werden gekweekt, werden uiteindelijk in Nederland verhandeld, een zeer lucratieve business.

Tulpenmanie

Met de zogenaamde Rembrandt-tulpen worden tulpen bedoeld die een bizar kleurenspel vertonen. In Nederland heeft een tijdje de zogenaamde Tulpenmanie gewoed. Gedurende deze periode waren de Rembrandt-tulpen niet aan te slepen en bovendien peperduur. Overigens heeft de beroemde schilder zelf nimmer tulpen aan het doek toevertrouwd.

Zomerschoon

De tulpensoorten die gedurende de 17de eeuw furore maakten, zijn tegenwoordig verdwenen en dus ook niet meer te koop. Er is echter een uitzondering: Zomerschoon. Zomerschoon heeft de achterliggende eeuwen wél overleefd.