Fantastische 5-persoons strandhuisjes in Kijkduin!

Als de zon weer gaat schijnen en de temperatuur gaat klimmen, gaat het bij de meeste mensen kriebelen. Mensen willen dan wat gaan ondernemen, men wil erop uittrekken. Eén van de topbestemmingen is dan het strand van Kijkduin. Op dit strand staan tegenwoordig fantastische 5-persoons strandhuisjes. Daarmee is deze badplaats geenszins uniek. Strandhuisjes staan ook op het strand van Julianadorp aan Zee en op het strand van Kamperland. Waar de strandhuisjes ook staan, vogels zijn immer in de buurt, de baardman bijvoorbeeld.

Baardman

Er is een duidelijk verschil tussen het mannetje en vrouwtje baardman, qua verenpak. Het mannetje heeft een opvallende kleur; de kop heeft een blauwgrijze kleur die gezegend is met een snorstreep die zwart is. Het vrouwtje heeft een lange staart en een verenpak met een kaneelbruine kleur. De perfecte habitat voor de baardman zijn grote rietvelden. Helaas zijn die in Nederland de laatste decennia een stuk zeldzamer geworden. Dit komt doordat er heel veel moerassen zijn drooggelegd.

Het aanleggen van de Flevopolder heeft gelukkig voor een positieve wending gezorgd. Hierdoor ontstonden er weer heel veel rietvelden en steeg het aantal baardmannen weer tot grote aantallen. Maar helaas werden veel van deze rietvelden uiteindelijk weer weggehaald om er landbouwgronden van te maken. Dit was uiteraard weer geen goed nieuws voor de baardmannen. Ook het weer is van grote invloed op de populatie baardmannen in Nederland. Als het een goede zomer is, kunnen de broedparen meerdere nesten grootbrengen. Als het daarentegen een koude winter is, leggen veel baardmannen het loodje.