header image
 

Schagen

Na Den Helder is Schagen de tweede ‘grote’ stad die vlak in de buurt van Julianadorp aan Zee ligt. De afstand tussen de beide plaatsen is ongeveer 12 kilometer. Schagen heeft een bijzonder sfeervol centrum, waar je kunt kiezen uit verschillende restaurants en tal van andere eetgelegenheden. Bovendien worden in Schagen gedurende het hele jaar markten en verschillende culinaire festiviteiten georganiseerd.

 

Eten en drinken Schagen

 

Restaurants 

Van de grote Amerikaanse fastfoodketens heeft alleen de McDonald’s een filiaal in Schagen. De Burger King en de KFC zul je er niet (nog) aantreffen. Verder zijn er in Schagen alle mogelijk denkbare keukens aanwezig. Zoals Chinees-Indisch, Italiaans, Nederlands, Pizzeria’s, tapas restaurants, Zuid-Amerikaans, Mexicaans, internationaal, Grieks, pannenkoekhuizen, eetcafés, vegetarisch, shoarmatenten, friettenten en cafetaria’s.

Terrassen

In de zomer is het echt genieten in Schagen. Op de vele terrassen die het dorp rijk is, kun je lekker lunchen en dineren. En gedurende al dat eten en drinken kun je gezellig naar het voorbijkomend publiek kijken. Als het weer wat kouder wordt, is dat ook geen probleem om aangenaam buiten te kunnen gaan zitten, door middel van straalkachels blijft het dan toch mogelijk om buiten te vertoeven.

IJssalons

In Schagen zijn verschillende ijssalons aanwezig waar je heerlijk van ambachtelijk bereid ijs kunt genieten. De ijsmachines werken op volle toeren om maar liefst honderd verschillende soorten ijs te kunnen maken. Wat is er nou lekkerder om tijdens een hete zomerse dag een ijsje te eten met een watermeloen, vanille, tiramisu, stroopwafel, peer of malaga smaak.

Markten

In Schagen wordt iedere donderdag een grote weekmarkt georganiseerd. Deze markt vindt plaatst op de Gedempte Gracht en de Laan. Op de markt is van alles te verkrijgen. In de zomer is het voor markt-liefhebbers (braderie-liefhebbers) zeer de moeite waard om naar Schagen te togen. Dan wordt daar op de donderdag de traditionele Westfriese klederdracht-markt georganiseerd, 10 weken lang. Gedurende deze Westfriese donderdagen zijn de kramen te vinden op de Gedempte Gracht, de Laan, Nieuwe Laagzijde en de Molenstraat. Tijdens deze traditionele Westfriese klederdracht-markt staat de Westfriese Folklore centraal en zijn traditionele kleding en optochten met historische rijtuigen te bewonderen. Met West-Friesland wordt een regio bedoeld in de provincie Noord-Holland. West-Friesland wordt omsloten door de Westfriese Omringdijk, een 126 kilometer lange dijk. De belangrijkste plaatsen die in West-Friesland liggen zijn Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn. Een deel van de bevolking van West-Friesland spreekt het Westfries dialect, waarbij onder andere Schagen uitgesproken wordt als Skagen.

The Secret Garden

Eens per jaar wordt in Schagen de zogenaamde ‘The Secret Garden’ georganiseerd. The Secret Garden is een zomerfestival met veel muziek en sfeer en waar het bovendien culinair genieten is. Voor smulpapen is het zeer de moeite waard om Schagen te bezoeken tijdens The Secret Garden, dat doorgaans in de maand september plaatsvindt.

Noordzee op ’t Noord

Ieder jaar wordt in de zomer in Schagen het culinaire visfestijn Noordzee op ’t Noord georganiseerd. Tijdens dit festival wordt er gezongen door een koor dat zeemansliederen zingt, laten poonrokers en nettenboeters hun ambacht zien en staan er een vijftiental kraampjes opgesteld waar je kunt genieten van diverse visgerechtjes.

De vissen van de Noordzee 

In de Noordzee zwemt jaarlijks ongeveer 11 tot 15 miljoen ton vis rond. In de hele Noordzee leven ongeveer 220 verschillende soorten vissen. Het Nederlandse deel van de Noordzee telt ongeveer 145 verschillende vissoorten. Hierbij worden ook haaien en roggen gerekend. Het is niet zo dat de aantallen en de soorten vissen gelijkmatig over de Noordzee zijn verdeeld. De vissers op de Noordzee richten hun pijlen voornamelijk op 25 verschillende vissoorten zoals kabeljauwachtigen (wijting, schelvis, koolvis en kabeljauw), platvissen (griet, tarbot, schar, tong en schol), makreel, zandspiering, sprot en haring. In de Noordzee wordt heel veel gevist. Ieder jaar wordt er tussen de 3 en 3,5 miljoen ton vis aan de Noordzee door vissers onttrokken.

Kabeljauw 

Kabeljauw is één van de belangrijkste vissoorten die in de Noordzee voorkomt. Het is een vissoort die door zowel de beroepsvissers als mensen die voor de sport vissen wordt bejaagd. Kabeljauw kan doorgroeien tot een lengte van meer dan 1,5 meter, maar de gemiddelde kabeljauw komt niet verder dan 85 centimeter. Op het menu van kabeljauw staan mosselen, vissen, garnalen, krabben en kreeften. De kabeljauw kent verschillende namen: gul (jonge kabeljauw), stokvis (gedroogde kabeljauw), kibbeling (gefrituurde wangen van kabeljauw), lekkerbekje (gefrituurde filet van kabeljauw) en skrei (dit is de naam van de migrerende kabeljauw van de Barentszzee naar Noorwegen, in de wateren van Noorwegen gaat de kabeljauw paaien).

Tussen zijn 7de en 15de levensjaar is de kabeljauw geslachtsrijp. Op het moment dat de kabeljauw geslachtsrijp is, zwemt hij terug naar de plaats waar hij uit zijn eitje is gekropen. Het is namelijk veel te koud om te paren in de Barentszzee, daarom trekken ze naar de warmere wateren van Noorwegen, waar de dames het eerste aankomen. Het is een afstand van 800 kilometer die ze moeten overbruggen, waarbij er wordt gezwommen in etappes van 20 kilometer. Tijdens deze trek wordt er minder door de kabeljauwen gegeten en worden bovendien andere prooidieren gegeten. Als gevolg hiervan krijgt het vissenvlees een andere structuur: witter en steviger. Als je kabeljauw vers wilt eten, kun je dat het best doen voordat hij gaan paaien; dan smaakt hij op z’n best. Als je echter kabeljauw wilt eten in de vorm van stokvis, kun je dat het best doen nadat hij heeft gepaaid; dan smaakt hij in dit geval op z’n best.

Om kabeljauw te vangen, worden de modernste opsporingsmethodes gebruikt. Echter aan de manier van vangen is de laatste eeuwen niet veel veranderd. Er wordt bij de kabeljauwvangst gebruik gemaakt van Deense sleepnetten en haringnetten. Op het moment dat de kabeljauw is gevangen, wordt hij achtereenvolgens aan boord verbloed, ontweid en op het ijs gelegd. Om te voorkomen dat de kabeljauw door de visserij uitsterft gelden er al eeuwenlang vangstbeperkingen. In 1753 werden al sommige vistuigen verboden om ingezet te worden bij de jacht op kabeljauw. Tegenwoordig raadpleegt de visserijwereld zeebiologen en andere deskundigen om quota en vangstbeperkingen in te stellen om daarmee de kabeljauwstand voor de toekomst goed op peil te houden.