Of je nu de hele dag in Julianadorp aan Zee op het strand je huid laat bruinen, of je maakt gedurende de herfst een lange strandwandeling langs de Noordzeekust, in beide gevallen krijg je naar verloop van tijd zin om iets lekkers te eten of te drinken. Gelukkig zijn de culinaire voorzieningen in Julianadorp aan Zee en in diens directe omgeving overmatig aanwezig om in deze behoefte te voorzien. Daarnaast zijn er natuurlijk toeristen die zelf willen koken in hun vakantieverblijven. Uiteraard zijn er in Julianadorp talloze grote winkelcentra om boodschappen te doen.
Mensen die van lekkere visgerechten houden, moeten beslist een bezoekje brengen aan Neptunus in Den Helder. Dit uitermate sfeervolle visrestaurant & café ligt op een schitterende locatie direct aan de marinehaven en jachthavens van Den Helder.
Julianadorp aan Zee
Julianadorp aan Zee is het deel van Julianadorp dat tegen de duinen ligt en waar de vakantieparken zijn opgetrokken. Het kustplaatsje kent maar liefst acht verschillende vakantieparken. Deze parken bezitten alle denkbare faciliteiten waaronder talloze eet- en drinkgelegenheden. Gasten die op één van de parken een vakantiewoning huren, maar ook toeristen van buiten de parken, kunnen gebruik maken van de restaurants, brasserieën en snackbars die daar aanwezig zijn. Maar ook rondom de vakantieparken zijn er in Julianadorp talloze horecagelegenheden, met name in de zomer staan er overal kraampjes langs de wegen waar je verse friet, gebakken vis en verkoelende ijsjes kunt kopen.
Strandpaviljoens
Twee van de vier strandopgangen van Julianadorp aan Zee zijn gezegend met een strandpaviljoen: Strandslag Julianadorp en Strandslag De Zandloper. Hier kun je lekker koffie drinken en wat eten terwijl je uitzicht op de zee en het strand hebt. Er hangt altijd een heerlijke zomerse sfeer rondom de strandpaviljoens. Strandpaviloen ‘Zee van Tijd’ op Strandslag De Zandloper is alleen gedurende het zomerseizoen geopend. In de winter wordt het afgebroken om in het voorjaar weer op te duiken op het strand. Strandpaviljoen ‘Paal 6’ op Strandslag Julianadorp daarentegen is het hele jaar geopend. Dus ook op stormachtige dagen kun je na een mooie strandwandeling aanschuiven in deze fraaie horecagelegenheid op het strand.
Julianadorp
Julianadorp zelf is een gezellig klein plaatsje dat iets verder van de Noordzee af ligt en ruim veertienduizend mensen telt. Julianadorp ressorteert onder de gemeente Den Helder dat een paar kilometer noordwaarts ligt. De naam Julianadorp ontleent het dorpje aan wijlen prinses Juliana van Oranje Nassau, de oude koningin. Een groot deel van de mensen dat in Julianadorp woont, is werkzaam bij de Helderse marine, in de bloembollenteelt of in de toeristische sector. Uiteraard kent het dorp ook verschillende eetcafés, snackbars en andere eetgelegenheden waar je je honger kunt stillen en je dorst kunt laven. Daarnaast beschikt Julianadorp ook over drie grote winkelcentra waar iedereen die zelf wil koken, boodschappen kan gaan doen. Bovendien wordt er bij winkelcentrum Dorperweert iedere donderdag van 10.00 tot 16.00 uur een markt georganiseerd en kunnen onder andere verse groentes en fruit worden gekocht.
Den helder, Schagen en Alkmaar
Voor mensen die toch een groter aanbod willen hebben als het om de culinaire mogelijkheden gaat, kunnen togen naar de wat grotere plaatsen die in de buurt van Julianadorp aan Zee liggen. Op 5 kilometer afstand ligt Den Helder, op 13 kilometer ligt Schagen en 25 kilometer ligt Alkmaar. In deze grote plaatsen is uiteraard het aanbod van restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden heel groot en gevarieerd.
Den Helder
De stad Den Helder telt meer dan 45.000 inwoners. De gemeente Den Helder bestaat daarnaast uit de plaatjes Julianadorp en Huisduinen. Julianadorp telt 13.000 inwoners en Huisduinen telt 1.000 inwoners. Tot de gemeente Den Helder behoren verder nog de buurtschappen Noorderhaven, Fries Buurt en De Kooy. De meest interessante dingen die in Den Helder te bekijken zijn, hebben iets met de marine of defensie te maken. Zo liet de Franse Keizer Napoleon Bonaparte in 1811 in Huisduinen het beroemde Fort Kijkduin bouwen. Verder is er de Stelling van Den Helder uit het jaar 1600 te bezichtigen. Maar ook het Koninklijk Instituut voor de Marine (1870), het Commandementsgebouw (1823) en de oude marinewerf Willemsoord (1822). Ieder jaar opent de Koninklijke Marine letterlijk haar marinepoorten voor de Marinedagen. Liefhebbers van de vloot zijn dan van harte welkom om beter kennis te maken met het marinematerieel én het marinepersoneel van de Nederlandse zeestrijdkrachten.
Schagen
In de gemeente Schagen wonen meer dan 46.000 mensen. Het grootste gedeelte van de gemeente Schagen ligt in West-Friesland. De regio West-Friesland wordt omringd door de zogenaamde Westfriese Omringdijk. Sommige plaatsjes die wél tot de gemeente Schagen behoren, liggen net buiten de Westfriese Omringdijk en behoren dus niet tot West-Friesland. Dit geldt voor Abbestede, Groote Keeten, Petten en Callantsoog. De inwoners van Schagen worden Schagenezen genoemd. Zij wonen niet in Schagen, maar in Skagen. Skagen is de uitspraak uit het Westfriese dialect. Een andere naam voor Schagen is de Magnusveste. Dit is weer afgeleid van Magnus van Schagen, een beroemde ridder. Magnus van Schagen nam deel aan heel veel kruistochten. Schagen is voor cultuurliefhebbers een waar eldorado. Het stadje heeft een fraai slot binnen haar stadsgrenzen. Een slot met een bijzondere geschiedenis. Daarnaast zijn er ook twee eeuwenoude kerken in Schagen opgetrokken!
Alkmaar
In Alkmaar wonen bijna 100.000 mensen en is dus een grote stad. Het is zelfs grootste stad die in de buurt van Julianadorp aan Zee ligt. Iedereen moet minimaal één keer in zijn leven Alkmaar hebben bezocht. De absolute trekpleister van Alkmaar is uiteraard de kaasmarkt die daar tijdens het seizoen iedere vrijdagochtend plaatsvindt. Deze kaasmarkt is over de hele wereld erg beroemd. Als Duitsers, Britten, Amerikanen, Japanners of Chinezen een reis naar Nederland willen boeken en ze kijken thuis op de bank in hun reisgidsen zullen zij zeker plaatjes voorbij zien komen van dragers die met kazen over het marktplein van Alkmaar aan het rennen zijn. Door deze grote buitenlandse belangstelling wordt de uitleg van de kaasmarkt dan ook in vijf verschillende talen gegeven. Teweten: Spaans, Frans, Engels, Duits en uiteraard in het Nederlands. Naast de beroemde kaasmarkt komen ook museumliefhebbers ruim aan hun trekken in Alkmaar. Zo kun je in de stad het Beatlesmuseum, Nationaal Biermuseum de Boom, Stedelijk Museum Alkmaar en het Hollands Kaasmuseum bezoeken. Door de eeuwen heen is er in Alkmaar heel veel gebeurd. De stad heeft dus een rijke geschiedenis. Zo verwierf Alkmaar de stadsrechten in het jaar 1254. In de Alkmaar zijn talloze monumentale panden te bezichtigen die allemaal een eigen verhaal hebben!