Eksterjeugdbendes in Julianadorp!

Het zal niet de eerste keer zijn dat een ekster ervandoor fladdert met een theelepeltje, op het moment dat een gedekte tuintafel even door diens eigenaar verlaten wordt. Glimmende voorwerpen vormen namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op deze zwart-wit geblokte schepsels!

De eigenzinnige vogel eigent zich echter het blinkende serviesstuk niet toe om zichzelf te verrijken. Nee, eksters zijn zeer intelligente wezens waarbij de karaktereigenschap nieuwsgierigheid enorm tot ontwikkeling is gekomen. Als blingbling in het vizier van de vogel komt, wekt dat direct zijn aandacht. Hij zal trachten om het achterover te drukken, om het vervolgens op een veilige plek aan een grondige inspectie te onderwerpen. 

Met het bovengenoemde gepikte bestek kan een ekster uiteraard zijn maag niet vullen. In de jacht naar echt voedsel zijn eksters opportunisten pur sang. Om hun onaflatende honger te stillen, schransen ze alles op wat letterlijk voor hun poten komt. Het jachtterrein van de ekster is namelijk de grond. Ze wandelen over de aardbodem, speurend naar etenswaar. Bij priegelbeestjes als torretjes, kevertjes en regenwormpjes zal het dun door de broek lopen als ze oog in oog komen met een ekster. Maar ook etensresten als friet en brood die mensen nonchalant op straat kwakken, staat op het menu van deze kraaiachtigen.

Op het moment dat er jongen in het spel komen, wordt de spijskaart van hun ouders echter radicaal gewijzigd. Jonge eksters zijn namelijk nestblijvers en laten zich derhalve eerst nog een poosje pamperen door mans en paps. Om ze snel te laten groeien, moeten baby-eksters volgepropt worden met zoveel mogelijk eiwitten. Dan moet je dus niet met proteïnearme patat of deegwaar komen aanzeilen. Eieren en kuikens van andere vogels zitten daarentegen wél stampensvol met eiwitten. Eksters zijn dan ook niet te beroerd om tijdens hun kraamtijd andere gevleugelde vrienden te beroven van hun prille nageslacht.

Als jonge eksters eenmaal het ouderlijke huis verlaten, verlaten ze óók direct het rechte pad. Ze sluiten zich dan aan bij jeugdbendes. Gangs van eksterjongelingen die in groepsverband residenties proberen te kapen van reeds gesettelde, oudere soortgenoten. Dat is ook gemakkelijk! Eerst tot aan de huig vetgemest worden door je ouders om vervolgens op een onrechtmatige manier een onderkomen op de kop tikken. Letterlijk op de kop tikken! Want tijdens deze brutale woningconfiscaties worden heel wat ferme tikken uitgedeeld aan de rechtmatige eigenaren.