Duitse toeristen veel aanwezig in Julianadorp aan Zee!

In Julianadorp aan Zee wemelt het van de witte kentekenplaten! Je ziet ze overal. Klaarblijkelijk weten onze oosterburen de Nederlandse Noordzeekust feilloos te vinden. Maar het zijn niet alleen witte kentekenplaten die een Duitse aanwezigheid in Julianadorp aan Zee verraden, het is ook het gesproken woord. Op het strand van het Noord-Hollandse kustplaatsje wordt naast Nederlands ook veel Duits gesproken. Het strand van Julianadorp aan Zee is overigens beroemd om diens strandhuisjes.

Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd, want het aantal mensen dat zich niet tot de Noordzee voelt aangetrokken is op één hand te tellen. En dat overstijgt iedere nationaliteit. De Noordzee werkt op een betoverende en hypnotiserende manier op de mens in. Je wordt er bijzonder blij van. In Nederland boffen we maar! Iedere Nederlander woont relatief kort bij  de kust; vaak is het nog geen uurtje rijden met de auto. Voor Duitsers is dat natuurlijk een heel ander verhaal, zij moeten een flinke reis maken om bij het zeewater te geraken!

Noordzee en Oostzee

Duitsland is namelijk een paar maatjes groter dan Nederland, een flink aantal maatjes! Het land herbergt bijna eenentachtig miljoen mensen! Duitsland grenst echter wel aan twee zeeën: de Noordzee en Oostzee. Desondanks moet het leeuwendeel van de Duitsers een grote reis maken om bij het zeewater te komen.

Zestien deelstaten

Duitsland kent zestien deelstaten; in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wonen de meeste Duitsers, ongeveer achttien miljoen! Het is overigens qua oppervlakte niet de grootste deelstaat van Duitsland. Noordrijn-Westfalen grenst aan Nederland en bevat grote steden als Düsseldorf en Keulen. Heel veel inwoners van Noordrijn-Westfalen hebben de voorkeur voor de Nederlandse Noordzeekust boven de Duitse Noordzeekust. Uiteraard hoeven ze dan minder ver en lang te reizen. Maar er is ook nog een andere reden; de schoonheid. De Nederlandse Noordzeekust is namelijk veel mooier dan diens Duitse evenknie. Dat zie je bijvoorbeeld al aan de duinen; die zijn veel hoger en breder. En bovendien in fraaiere vormen geboetseerd!