header image
 

Zwemmen

Als je in Julianadorp aan Zee op vakantie bent en je wilt gaan zwemmen, zijn er feitelijk vier opties; óf je gaat zwemmen in één van de twee zwembaden (zwembad Oogduyne en zwembad ’t Spetternest) die het vakantiedorp rijk is, óf je gaat zwemmen in één van de talrijke zwembaden in de buurt van het kustplaatsje, óf je duikt in de Noordzee óf je plonst in het nabijgelegen Amstelmeer.

 

Zwemmen Julianadorp aan Zee

 

Zwembad Oogduyne

Zwembad Oogduyne is een groot overdekt subtropisch zwembad en maakt onderdeel uit van het Landal Beach Resort Oogduyne te Julianadorp aan Zee. Het zwemparadijs bezit een 61 meter lange glijbaan, whirlpool en een zwemmersbar. Voor de gasten van het Landal Beach Resort Oogduyne is het zwembad uiteraard gratis, de mensen die van buiten komen, moeten een kaartje kopen. Kinderen zonder diploma en kinderen die over te weinig zwemvaardigheden beschikken, zijn verplicht om zwembandjes te gebruiken. Zwembad Oogduyne is aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking.

Openingstijden:

Zondag tot en met donderdag (buiten de vakanties): 10.00 – 18.45 uur. Zondag tot en met donderdag (tijdens de vakanties): 10.00 – 19.45 uur. Vrijdag en zaterdag (het hele jaar door): 10.00 – 19.45 uur.

Zwembad ’t Spetternest

Zwembad ’t Spetternest is een groot overdekt subtropisch zwembad en maakt onderdeel uit van strandcamping ’t Noorder Sandt te Julianadorp aan Zee. Het fonkelnieuwe zwembad bezit een lange glijbaan, stroomversnelling en bubbeltjesbad. Alleen gasten van ’t Noorder Sandt hebben toegang tot zwembad ’t Spetternest. Zwembad ’t Spetternest is aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking.

Openingstijden:

Maandag tot en met zondag (het hele jaar door): 10.00 – 21.00 uur.

Zwembaden in de buurt van Julianadorp aan Zee

In de buurt van Julianadorp aan Zee liggen talloze fraaie plaatsen die in het bezit zijn van één of meerdere openbare (subtropische) zwembaden. Het is een feest om daar te gaan zwemmen.

Op 4 kilometer afstand ligt Den Helder. In deze vaderlandse marinestad is een bezoek te brengen aan Aquacentrum Den Helder. Op 5 kilometer afstand ligt Breezand. In dit bloembollendorp kun je heerlijk gaan zwemmen in zwembad Den Krieck. Op 12 kilometer afstand ligt Schagen. In deze zogenaamde Magnesveste én geboortestad van onder andere Gerald Joling en Karin Bloemen, is een bezoek te brengen aan zwembad de Wiel. Op 13 kilometer afstand ligt Sint Maartensvlotbrug. In Sint Maartensvlotbrug kun je heerlijk baantjes trekken in zwembad Campanula. Op 15 kilometer afstand ligt Hippolytushoef. Hippolytushoef ligt op het voormalige Waddeneiland Wieringen. Je kunt er bommetjes maken in zwembad De Venne. Op 20 kilometer afstand ligt Nieuw Niedorp. In Nieuw Niedorp kun je heerlijk zwemmen in zwembad de Rijd. Op 22 kilometer afstand ligt Oude Niedorp. In Oude Niedorp kun je heerlijk zwemmen in zwembad ’t Skarpet. Op 23 kilometer afstand ligt Wieringerwaard. Wieringerwaard ligt op voormalige Waddeneiland Wieringen. Je kunt er prettig gaan zwemmen in zwembad Wieringerwaard en zwembad De Terp. Op 24 kilometer afstand ligt Tuitjenhorn. In Tuitjenhorn kun je superfijn zwemmen in zwembad De Holle Bolle Boom. Op 25 kilometer afstand ligt Winkel. In Winkel kun je zorgeloos zwemmen in zwembad De Wirg. Op 26 kilometer afstand ligt Zijdewind. In Zijdewind kun je sportief gaan zwemmen in zwembad ’t Petje. Op 28 kilometer afstand ligt Warmenhuizen. In Warmenhuizen kun je fantastisch zwemmen in zwembad Geestmerend. Op 37 kilometer afstand ligt Alkmaar. In dé kaasstad van Nederland kun je heerlijk dobberen in zwembad de Hoornse Vaart en zwembad De Hout. Op 50 kilometer afstand ligt Hoorn. In deze historische stad kun je fijn watertrappelen in zwembad De Waterhoorn en zwembad De Wijzend.

Zwemmen in de Noordzee

Gedurende de zomer is het heel erg aantrekkelijk om in de Noordzee van Julianadorp aan Zee te gaan zwemmen, het Noordzeewater heeft dan een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius. Als je in de Noordzee wilt gaan zwemmen, moet je eerst goed kijken welke kleur vlag er uitstaat bij de reddingsbrigade op het strand. Als de rode vlag wappert, is het verboden om te baden of te zwemmen. Bij een gele vlag is het gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Vaak heeft dat te maken met het weer. Het is dan ook verboden om drijvende voorwerpen te gebruiken zoals rubberboten, luchtbedden en zwembanden.

Als de oranje luchtzak wappert, is het wel toegestaan om te baden of zwemmen, maar het gebruik van drijvende voorwerpen is dan ook verboden in verband met het risico om af te drijven. Een roodgele vlag betekent dat tussen twee van dit soort vlaggen er een bewaakte badzone geldt. Binnen deze zone houden strandwachten het toezicht. Het is overigens verboden om binnen deze zone te watersporten anders dan baden en zwemmen. Een zwart-wit geblokte vlag betekent dat er tussen twee van dit soort vlaggen een bewaakte zone geldt. Binnen deze zone houden strandwachten toezicht. Als er een ‘vraagtekenvlag’ in de mast is gehesen, betekent dit dat er een kind is gevonden dat naarstig op zoek is naar zijn of haar ouders.

Zwemmen in de Noordzee is niet zonder risico’s. Zo is het belangrijk om niet in de buurt van zogenaamde muilen te gaan zwemmen. Muilen zijn onderbrekingen in zandbanken en veroorzaken gevaarlijke stromingen, die je richting de zee kunnen trekken, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zwemmen is overigens een hele gezonde bezigheid. Tijdens het zwemmen verbrand je veel calorieën en maak je pijnlijke spieren weer soepel. In warm water functioneren stijve spieren namelijk veel beter. Bovendien bouw je door zwemmen een goede conditie op. Maar liefst 40 procent van de mensen zien zwemmen als de meest populaire manier van sportbeoefening.

Zwemmen in het Amstelmeer

Eén van de stranden van het Amstelmeer is het Lutjesstrand. Het Lutjesstrand is het populairste zoetwaterstrand van Noord-Holland. Feitelijk bestaat het Lutjesstrand uit twee delen: het eerste deel is bedoeld voor zwemmers en het andere deel is bedoeld voor windsurfers. Het deel voor de windsurfers heeft de beschikking over een groot grasveld, hierdoor kunnen de surfers hun spulletjes goed prepareren vooraleer ze het water opgaan. Je kunt het Lutjesstrand gemakkelijk vinden door over de N99 te rijden tussen Den Helder en Den Oever. Het fraaie strand is aangegeven met een groot bord. Er zijn bovendien voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s aanwezig.