Als je op het strand van Julianadorp aan Zee aan het wandelen bent, is de kans groot dat je zeilboten voorbij ziet varen. Zeilen langs de Noordzeekust is namelijk een geweldige ervaring. Er wordt in Nederland gezeild op meren, rivieren, het IJsselmeer en de Waddenzee, maar de ultieme zeiltochten voltrekken zich toch op de bij tijd en wijle ruige Noordzee! Op het moment dat je wilt gaan zeilen, is uiteraard een zeilboot vereist. Het aantal verschillende type zeilboten is schier oneindig: optimist, valk, solo, catamaran, varien, et cetera. Zeilen is een watersport die jong en oud al sinds mensenheugenis in vervoering brengt. In Julianadorp aan Zee kun je aan boord stappen van een zeilboot om zeiltochtjes te maken, maar je kunt er ook zeillessen nemen om uiteindelijk het roer zelf in handen te nemen.
Zeezeilen op de Noordzee
Als je aan zeezeilen denkt, denk je waarschijnlijk niet in eerste instantie aan de Noordzee. Dan zie je eerder beelden voor je van de prestigieuze Volvo Ocean Race waar peperdure zeezeilschepen van de ‘rich and famous’ door het azuurblauwe water snijden in verre exotische oorden. Maar zeilen op de Noordzee kan ook heel aantrekkelijk zijn. Zo kun je zelfs in één dag naar Engeland zeilen. Je vertrekt dan uit Nederland en ziet één dag later opeens weer een kust achter de horizon tevoorschijn komen, met hoge krijtrotsen. Op dat moment heb je wel het gevoel dat je een echte reis achter de kiezen hebt.
Uiteraard is de Noordzee donker en grijs, maar een licht briesje boetseert al snel fraaie schuimkoppen waar je intens van kunt genieten. Wel maakt een zeilboot op korte golven een ongemakkelijke beweging waarvan je gemakkelijk zeeziek kunt worden. Bij de oceaan die bijvoorbeeld de Caribische eilanden omspoelt, heb je een mooie, lange deining. Het is ook heel aantrekkelijk om vanuit Nederland naar het Duitse eiland Helgoland te zeilen. Helgoland is een grote rotsbrok met een enorme meeuwenkolonie en heel veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, hetgeen zeer de moeite waard is om te zien.
Vaak wordt gezegd dat wie op de Noordzee kan varen, op alle zeeën en oceanen van de wereld kan varen. De Noordzee is namelijk één van de drukst bevaarde zeeën ter wereld. De vele duizenden scheepsbewegingen op de Noordzee per jaar brengen met zich mee dat er steeds rekening moet worden gehouden met potentieel gevaar: zelfs radar en AIS (Automatic Identification System) garanderen niet dat je alle schepen kunt waarnemen tijdens het zeilen. Oppassen dus! Verder heb je te maken met getijdenbewegingen. Wind tegen de stroming kan een lastige Noordzee opleveren. Het aanlopen van de Noordzeehavens is bij een bepaalde windrichting en windkracht niet altijd even gemakkelijk en soms ten zeerste af te raden. En … als je aan boord stapt, is er zogezegd altijd het risico om zeeziek te worden. Wie denkt dat hij zeeziek zal gaan worden, kan van tevoren een pil innemen en heeft er dan veel minder last van.
Catamaranzeilen
Catamaranzeilen is zonder twijfel de meest spectaculaire vorm van zeilen. Het is alsof je in een Formule 1-bolide over een circuit racet. Met windkracht 5 en een snelheid van 40 kilometer per uur word je heerlijk over het water geblazen. Met de nodige ervaring, perfecte catamaran, goede wind en mooi vlak water kun je dan de ultieme zeilexperience meemaken. Zelfs als je het liever iets rustiger aandoet, blijft catamaranzeilen een unieke ervaring. Of je nu totaal onervaren, jong of oud bent: het maakt helemaal niets uit. Het is zelfs zo dat deze watersport gemakkelijk is om te leren, bovendien vraagt het geen fysieke zware inspanning.
Kustzeilvereniging Den Helder
Op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee ligt het kustplaatsje Huisduinen. Evenals Julianadorp ressorteert Huisduinen onder de gemeente Den Helder. Het strand van Huisduinen is van eind april tot begin oktober de thuisbasis van ‘Kustzeilvereniging Den Helder’ (KZDH). Feitelijk vaart de KZDH alleen met catamarans, waarvan ze er achttien hebben. Het vaargebied van de KZDH strekt zich uit over de kustlijn naar het zuiden via Julianadorp aan Zee tot aan Callantsoog en naar het noorden tot aan de Cocksdorp te Texel over zowel de Noordzee en de Waddenzee. Het is ook het gebied waar de zandplaat Noorderhaaks (Razende Bol) ligt, waar vaak zeehonden zijn te spotten.
De Noorderhaaks zorgt er bovendien voor dat de catamaranclub altijd veilig door de branding heen kan varen. Daarnaast is de Noorderhaaks een interessante locatie om omheen te zeilen. Het Waddeneiland Texel is ook een mooie zeilbestemming. Als je al kunt zeilen, is dat een goede basis om te leren catamaranzeilen. Het grote verschil is, zoals eerder gezegd, de hoge snelheid van de catamaran die een grote handelingssnelheid vraagt. Verder is het belangrijk om de zee met diens sterke stromingen goed te kennen. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn catamaranscholen waar je de kneepjes van het zeilvak kunt leren.
Zeilen
In de zeilwereld worden verschillende termen gebruikt zoals bakboord, stuurboord, aan de wind, in de wind, dode hoek, halve wind, ruime wind, voor de wind, hogerwal en lagerwal.
Bakboord en stuurboord
De linkerzijde van een schip wordt bakboord genoemd. De rechterzijde van een schip wordt stuurboord genoemd. Hierbij wordt altijd gekeken vanuit de normale vaarrichting van het schip. De woorden bakboord en stuurboord vinden hun oorsprong uit het Oud-Noors. Het Oud-Noors was de taal van de Vikingen.
Aan de wind
Met aan de wind wordt de vaarkoers bedoeld waarbij de wind voorlijker dan dwars inkomt. De windrichting maakt dan met de lengteas van de boot een hoek tussen de vijfenveertig en negentig graden.
In de wind
Als de wind recht of bijna recht van voren komt, ligt een schip in de wind. Voor zeilboten is deze windrichting niet te bezeilen, de zeilen gaan dan klapperen.
Dode hoek
Met de zeilterm dode hoek worden de windrichtingen aangeduid die niet bezeilbaar zijn. Het is een hoek van ongeveer vijfenveertig graden aan weerszijde van de richting van de wind.
Halve wind
Met de zeilterm halve wind wordt de richting van de boot ten op zichte van de wind aangeduid.
Ruime wind
Met de zeilterm ruime wind wordt bedoeld dat de wind schuin van achteren komt.