header image
 

Zeevissen

Sportvissen kent veel vormen en disciplines, maar de meeste sportvisliefhebbers zullen het er wel over eens zijn dat het zeevissen het meest spectaculair oogt en ervaart. Uiteraard zul je op de Noordzee of Waddenzee niet in een vechtstoel gedrukt worden omdat je een 1.000 kilogram wegende tonijn aan het water probeert te onttrekken, maar de Noordzee en Waddenzee zitten tegenwoordig ook tjokvol met grote vissen. Zelfs (onschuldige) haaien laten zich er steeds meer zien! Om vissen uit de Noordzee te hengelen, zijn er twee opties: of je blijft met beide voetjes aan de wal en neemt een lange strandhengel bij de hand, óf je stapt op een zeewaardig schuitje en kiest voor het ruime sop. Uiteraard kent de Noordzee geen grenzen, dus ook de kust van Julianadorp aan Zee zit boordevol vissen die bevist kunnen worden.

 

Zeevissen Julianadorp aan Zee

 

Zeevissen vanaf het strand

Het zeevissen vanaf het strand wordt strandvissen of kustvissen genoemd. Zeevissen vanaf het strand is een zeer aangename manier van sportvissen. De spanning van de jacht én de verbluffend mooie omgeving waarin je jezelf begeeft: het zandstrand, de tetterende meeuwen en de zilte zeelucht. Strandvissen heeft bovendien een speciale dimensie. In de zomer, na een warme dag, zakt de rode zon in de Noordzee, de wind neemt langzaam af in kracht en het wordt steeds stiller op het strand. Kortom, de avondsessie kan gaan beginnen.

Strandvissen is in grote lijnen hetzelfde als vissen vanaf een dijk of dam, maar er zijn ook duidelijke verschillen. De vis kan vanaf het strand best ver weg zitten, waardoor je ongeveer 100 meter moet uitwerpen. Vanaf een dijk of dam heb je sneller de kans om in diep water te werpen; dit omdat het water meteen al dieper is vanaf de plaats gezien waar je werpt. Als je gaat zeevissen, is het belangrijk om eerst te beslissen welke vissoort je van plan bent om te bejagen. Zo bevinden tong en bot zich op een afstand van 30 tot 40 meter uit de kant. Als je dan de lijn 100 meter uitgooit, gooi je over de vissen heen.

Maar er is een eenvoudige oplossing om dit probleem te tackelen, door gebruik te maken van twee hengels: werp één hengel ver weg en werp de andere hengel dicht onder de kant. Bij die verre worp kun je af en toe een paar slagen terughalen, zodat je een groter werkgebied krijgt. Verder zijn er nog een paar dingen die je moet weten voor het vissen vanaf het strand. Zo zijn eb en vloed van groot belang voor de visvangst. Meestal wordt er gevist 2 uur voor en 2 uur na laagwater. Natuurlijk kun je ook op ieder ander tij gaan zeevissen. In sommige delen van Nederland moet je je een behoorlijk stukje verplaatsen om aan de waterkant te blijven met opkomend en afgaand water. Dit betekent dat je een flink aantal keren moet sjouwen met je visspullen. Een karretje of kistje biedt dan uitkomst.

Zeevissen vanaf een boot

Als je gaat bootvissen huur je een boot of stap je aan boord van een visboot met een complete bemanning. In dat laatste geval hoef je geen hengels mee te nemen en bovendien hoef je niet te kunnen vissen. Dat wordt namelijk allemaal aan boord uitgelegd. Het vissen op kabeljauw, gul en makreel zijn favoriet bij het bootvissen. Het type hengels dat wordt gebruikt is anders dan bij het strandvissen. Op de volle zee worden korte hengels ingezet met zwaar lood.

Groote Keeten

Iets ten zuiden van Julianadorp aan Zee ligt de kleine badplaats Groote Keeten. Groote Keeten behoort tot de gemeente Schagen en telt ongeveer tweeduizend inwoners. Bij wedstrijdsportvissers geniet Groote Keeten zeer grote bekendheid, het is een bijzondere plek waar het krioelt van de zeevis. Groote Keeten bezit het breedste strand van Noord-Holland. Op dit brede zandstrand liggen loodrecht om de 500 meter strekdammen. Deze combinatie maakt van Groote Keeten een zeer aantrekkelijke plaats voor het zeevissen. Platvis is dol op de zanderige bodem van zandstranden en de strekdammen vormen de ideale leefomgeving voor zeebaars, gul, wijting, puitaal, meuntjes, makreel, fint en geep.

Als je op het strand van Groote Keeten aankomt, kun je naar rechts lopen om uit te komen in Julianadorp aan Zee, ga je naar links dan kom je op het strand van Callantsoog terecht. Aan de kust van Groote Keeten is het hele jaar vis te vangen en vormt hiermee een prettige uitzondering met andere vaderlandse kustplaatsjes. Verkeren de vangsten elders langs de kust echter in mineur, dan zal dat ook in Groote Keeten zo zijn, maar is het overal top dat zal het zeevissen in Groote Keeten ook succesvol zijn.

Sportvissen

Als je aan het vissen bent voor je plezier, zonder commerciële bedoelingen, ben je aan het sportvissen. Sportvissers kunnen ook met elkaar in competitie gaan en dan spreek je over wedstrijdvissen. Met het sportvissen zijn verschillende begrippen verbonden zoals aas, dobber, vishaak, vaste hengel, lood, leefnet, vislijn, onthaakmat, werphengel, feederwerphengel (Winckle-picker), werpmolen, verklikker en voerboot.

Aas 

Om vissen te vangen, wordt aas gebruikt. Aas kan een echt voedingsmiddel zijn, of iets wat erop lijkt. Bij het sportvissen wordt ook lokaas of lokvoer ingezet. Op deze manier probeert de sportvisser de vissen in de buurt van het haakaas te krijgen. Vroeger mocht er in Nederland gevist worden met levend aas, tegenwoordig is dat echter bij wet verboden. Bij de jacht op roofvissen maakt de sportvisser heden ten dage gebruik van kunstaas zoals spinner, lepel, blinker, pilker, twister, shad en plug.

Dobber 

Een dobber bestaat uit twee onderdelen: een drijfkurk (kurk, balsa of kunststof) en een boven- en onderantenne (hout of staal). De vislijn wordt aan de dobber vastgemaakt. Middels de dobber kan de sportvisser zien of een vis in het aas bijt. Op het moment dat de dobber onder het water verdwijnt of een stukje wegdrijft, betekent dit dat de vis het aas of een deel van het aas heeft opgegeten. Dit is het moment voor de sportvisser om aan te slaan. Het aanslaan is een snelle gecontroleerde beweging met de hengel. Via de dobber is het ook mogelijk om aas op een zekere diepte aan te bieden.