header image
 

Zeehonden spotten

Als op het strand van Julianadorp aan Zee aan het wandelen bent en je kijkt naar de Noordzee, kun je oog in oog komen te staan met zeehonden. Een waanzinnige ervaring. De kans is echter niet zo groot. Vrijwel alle Nederlandse zeehonden leven namelijk in de Waddenzee en in de Zeeuwse wateren.

 

 

Voor veel mensen is het een droom om zeehonden te spotten. Om in de buurt van ze te komen om ze te bekijken, te fotograferen of te filmen. Gelukkig zijn er in ons land veel aanbieders van zeehonden-tochten die het mogelijk maken om zeehonden in levende lijve te aanschouwen. Het is een superleuk om een dagje zeehonden te gaan spotten! Een ideaal dagje uit voor jong en oud. Iedereen houdt van zeehonden!

Twee soorten zeehonden

In de Nederlandse wateren leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en grijze zeehond. Er zijn veel verschillen tussen de gewone zeehond en grijze zeehond. Het profiel van de kop is echter het makkelijkste zichtbare kenmerk. De gewone zeehond heeft een ronde hondenkop en de grijze zeehond heeft een afgeplatte kop.

Gewone zeehond

In Nederland komt de gewone zeehond voor in de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde. In de Waddenzee leven ruim 3.500 gewone zeehonden en in Ooster- en Westerschelde zwemmen ongeveer 200 exemplaren rond. Dus de Zeeuwse populatie is aanzienlijk kleiner dan die van de Waddenzee.

Grijze zeehond

Het aantal grijze zeehonden in Nederland is veel kleiner dan het aantal gewone zeehonden. In de Waddenzee leven ongeveer 1.000 grijze zeehonden. Ook in Zeeland komen grijze zeehonden voor. Hier zijn ze te vinden in de Voordelta, Oosterschelde, Westerschelde en in het Grevelingenmeer.