header image
 

Zandsculpturen maken

Het strand van Julianadorp aan Zee is lang en breed. Ideaal om van allerlei activiteiten op te ontplooien. Het leeuwendeel van de bezoekers van het strand gaat er op zomerse dagen lekker zonnen en zoekt zo nu en dan verkoeling in het Noordzeewater. Gedurende de andere jaargetijden is het uiteraard veel te koud om te zwemmen. In de herfst, winter en lente maken de meeste mensen derhalve een wandeling op het strand.

Kuilen graven en zandkastelen bouwen 

Kinderen hebben de neiging om kuilen te willen graven als ze het zand van het strand zien. Overal waar je op het strand kijkt, zie je kids met emmertjes en schepjes het zand te lijf gaan. Vaak worden er hele diepe kuilen gegraven in de buurt van de branding; bijna schuttersputjes. Met allemaal kanaaltjes onderling. Ook worden er dammen opgeworpen om de Noordzee tegen te houden. Maar uiteindelijk spoelt de oprukkende zee alles weer weg. Alle gegraven kuilen en zandkastelen worden weggespoeld en kan de volgende dag alles weer opnieuw beginnen. 

Zandsculpturen 

Naast het feit dat er veel door jonge kinderen wordt gespeeld met het zand van het strand, zijn er ook mensen die het leuk vinden om op het strand beelden/sculpturen te maken. Dit zijn ware kunstenaars die gewapend met speciaal gereedschap de mooiste sculpturen maken. Vaak zijn het wedstrijden waar meerdere kunstenaars aan deelnemen. Maar ook hier weer is het de wetmatigheid dat uiteindelijk de elementen de fragiele zandkunst weer afbreken. Als het hard gaat regenen of waaien worden de zandbeelden weer afgebroken tot hun kleinste elementen; zandkorrels.