Julianadorp aan Zee is voor wandelaars een waar mekka. Het meest voor de hand ligt een wandeling op het mooie strand langs de Noordzee. Een strandwandeling is gedurende ieder seizoen interessant. Ook de duinen nodigen uit om lekker doorheen te kuieren. Daarnaast ligt de kustplaats in een unieke polder die 2 maanden per jaar volop in bloei (miljoenen bloembollen) staat waardoor een wandeling één groot feest voor de zintuigen wordt. Bovendien liggen er op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee twee unieke natuurreservaten (De Donkere Duinen en het Zwanenwater) waar je werkelijk fantastische wandelingen kunt maken. Tot slot maakt Julianadorp ook nog onderdeel uit van het zogenaamde Noord-Hollandpad; een langeafstandswandelroute die de mooiste plekjes van de provincie Noord-Holland aandoet.
Strand
Het Noordzeestrand oefent een grote aantrekkingskracht uit op de meeste mensen. Het is heerlijk om even lekker uit te waaien en alle zorgen te vergeten. In de zomer als de temperatuur het toelaat, kun je bovendien nog een verfrissende plons maken in de verkoelende Noordzee. Het strand van Julianadorp aan Zee heeft een lengte van 3 kilometer en wordt al jarenlang beschouwd als één van de mooiste én schoonste stranden van Nederland. Er zijn een paar elementen uniek aan het strand van het Noord-Hollandse badplaatsje.
Op veel plaatsen langs de Nederlandse kust kun je vanaf het strand lelijke bebouwing zien: hotels en appartementencomplexen tornen hoog boven de duinen uit, of staan gewoon tussen de duinen in. Echter er is niet alleen bebouwing aan wal, tegenwoordig wordt namelijk de halve Noordzee volgeplempt met windmolenparken. Op zich is dat wel een nobel idee, windenergie, maar het zorgt wel voor een hinderlijke horizonvervuiling. Gelukkig is dit in Julianadorp aan Zee niet aan de orde, je kunt daar de zon prachtig zien opkomen en ondergaan zonder dat hij geflankeerd wordt door loeiende windturbines. Op het strand van Julianadorp aan Zee staan verder twee fraaie strandpaviljoens waar je heerlijk wat kunt gaan eten en drinken terwijl je van het fantastische uitzicht op zee kunt genieten.
Duinen
Het duinlandschap is één van de meest intrigerende natuurlandschappen die Nederland bezit. De duinen vormen de leefomgeving voor talloze planten- en diersoorten die er volop te spotten zijn. Sperwers ‘bidden’ net zolang boven de duinen dat ze de kans schoon zien om zich als een kamikaze op nietsvermoedende muizen te laten vallen. Konijntjes schieten links en rechts weg door het wuivende helmgras. Prachtig! Je kunt urenlang door de duinen wandelen en je doorlopend blijven verwonderen over zoveel schoonheid. In de duinen van Julianadorp aan Zee zijn bovendien twee unieke bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Langs de hele Nederlandse kust zijn in het kader van de zogenaamde Atlantikwall door de Duitsers bunkers gebouwd. In totaal bestond de Atlantikwall (die een lengte had van 2.685 kilometer) uit meer dan tienduizend bunkers. De bunkers van Julianadorp aan Zee zijn uniek omdat van dat type bunkers er maar twee gebouwd zijn en die staan allebei in de duinen van Julianadorp aan Zee.
Polder
De Koegraspolder is de naam van de polder waar Julianadorp in ligt. Deze polder vormt samen met de Zijpe- en Hazepolder en de Anna Paulownapolder het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld: de Noordelijke Bollenstreek. Van eind april tot begin mei staan de honderden bollenvelden in bloei en laten miljoenen tulpen, narcissen, blauwe druifjes en talloze andere bloemen hun fantastische geuren en kleuren aan de wereld zien. Het poldergebied van Julianadorp en diens omgeving wordt doorkliefd door ontelbaar veel paden en wegen en nodigt enorm uit om er doorheen te wandelen, zeker tijdens de bloeitijd van de bloembollen.
De Donkere duinen
Als je voor de afwisseling een keer geen strandwandeling, maar een boswandeling wilt maken tijdens je verblijf in Julianadorp aan Zee kan dat in De Donkere Duinen. De Donkere Duinen liggen op steenworp afstand van Julianadorp richting Den Helder en maken deel uit van een groter natuurgebied: de Helderse Duinen.
Zwanenwater
Als je echt wilt wandelen in een fantastisch natuurreservaat zonder gestoord te worden door auto’s, brommers, scooters en fietsers moet je naar het Zwanenwater in Callantsoog togen. Callantsoog ligt op 7 kilometer afstand ten zuiden van Julianadorp aan Zee. In het Zwanenwater zijn twee wandelroutes uitgezet waar je urenlang kunt wandelen en slenteren in een werkelijk prachtig duingebied. Het Zwanenwater kent bovendien twee unieke duinmeren: het Eerste Water en het Tweede Water. Het zijn zelfs de grootste zoetwaterduinmeren van Europa. Om het Eerste Water kun je heen wandelen, het Tweede Water daarentegen is niet toegankelijk voor de bezoekers van het Zwanenwater. Hier probeert men de natuur zoveel mogelijk met rust te laten. Het Tweede Water is wel onder leiding van een boswachter te bezoeken. Deze excursies worden maar een paar keer per jaar georganiseerd. Een ware aanrader!
Noord-Hollandpad
Zogezegd is Julianadorp ook een etappeplaats in het Noord-Hollandpad. Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstandswandelroute door de provincie Noord-Holland, die loopt van De Cocksdorp op het Waddeneiland Texel naar Huizen in Het Gooi of visa versa. De wandelroute kent twaalf etappes (met een lengte tussen de 14-25 kilometer) en heeft een totale afstand van 239 kilometer. Er is ook nog een alternatieve route uitgezet die begint op het voormalige Waddeneiland Wieringen in het dorp Den Oever en eindigt eveneens in Huizen in Het Gooi of visa versa. Deze wandelroute kent negen etappes (met een lengte tussen de 14-28 kilometer) en heeft een totale afstand van 196 kilometer.
De bewegwijzering van het Noord-Hollandpad bestaat uit ronde gepijlde markeringen die geelrood en blauw van kleur zijn. Bij het uitzetten van de wandelroute heeft men zoveel mogelijk geprobeerd om drukte te omzeilen. Het dagelijkse beheer van de route is in handen van Landschap Noord-Holland. Het Noord-Hollandpad volgt dijken, kanalen, akkers, rustige voetpaden, serene fietspaden, polderlandschappen, natuurgebieden, dorpjes en steden.
Bij het startpunt van iedere etappe staat een informatiebord. Op dat informatiebord valt te lezen wat je van de etappe kunt verwachten: het karakter van de wandeling, de omgeving, de bezienswaardigheden, de verschillende eet-en drinkgelegenheden die je onderweg tegenkomt, et cetera. Het Noord-Hollandpad bevat de volgende etappes: De Cockdorp-De Waal (18 km), De Waal-Den Helder (16 km), Den Helder-Julianadorp (15 km), Julianadorp-Kolhorn (28 km), Den Oever-Kolhorn (28 km), Kolhorn-Obdam (21 km), Obdam-Driehuizen (19 km), Driehuizen-Krommenie (22 km), Krommenie-Halfweg (25 km), Halfweg-Ouderkerk (22 km), Ouderkerk-Abcoude (24 km), Abcoude-’s Gravenland (21 km) en ’s Gravenland-Huizen (14 km).