header image
 

Vliegeren

Waaien doet het vaak in Nederland. De ene keer is de wind spelbreker en de andere keer is juist het ontbreken van wind spelbreker bij het doen van buitenactiviteiten. Als je wilt vliegeren, heb je zeker wind nodig. De meest ideale plek in Nederland om te vliegeren, is het strand van de Noordzee. In tegenstelling tot het binnenland heb je daar geen last bomen, bebouwing, verkeer, hoogspanningskabels, et cetera. Op het strand van Julianadorp aan Zee wordt bijna iedere dag gevliegerd. Voor de één is vliegeren een vakantieactiviteit, voor de ander een dagelijkse hobby of zelfs sport.

 

Vliegeren Julianadorp aan Zee

 

Recreatief vliegeren

Jong en oud vinden het geweldig om te vliegeren. Wat is nou leuker om met je kinderen of kleinkinderen naar het strand te gaan om daar een vliegertje op te laten gaan? Liefst met een zelf gemaakt vliegertje! Voor mensen die minder handig zijn, zijn er in Julianadorp verschillende winkels waar je vliegers kunt kopen. Het vliegeren met eenvoudige, eenlijnige vliegers is overal toegestaan op het strand van Julianadorp aan Zee. Het is wel belangrijk om te vliegeren met vliegers waar je volledig de controle over hebt bij de windkracht die dan geldt, anders kan het gevaarlijk worden voor de omstanders. Zorg er bovendien voor dat de lijn niet langer is dan 100 meter.

Stuntvliegeren 

Bij het stuntvliegeren (sportvliegeren) kun je daadwerkelijk de vlieger sturen. Hiermee wordt het onderscheid gemaakt met het recreatief vliegeren. De basisregels bij het stuntvliegeren zijn vrij eenvoudig; trek je aan de linker stuurlijn dan gaat de vlieger naar links, trek je aan de rechter stuurlijn dan gaat de vlieger naar rechts. Als je aan één stuurlijn blijft trekken dan maakt de vlieger een cirkel, maar dan zit er wel een draai in de stuurlijnen. Door nu aan de andere stuurlijn te trekken, draait de vlieger terug. De besturing van de stuntvlieger geschiedt middels kleine bewegingen.

Een looping maken met een vlieger is één van de meest spectaculaire dingen die je met een vlieger kunt uithalen. Om een looping te kunnen maken, moet je wel eerst hoogte hebben gemaakt. Als je een looping naar rechts wilt maken, trek je naar rechts. Hoe meer je naar rechts trekt, hoe harder de vlieger zou willen draaien. Voor een looping naar links geldt hetzelfde verhaal. Stuntvliegers die vliegers oplaten die bestuurbaar zijn door middel van twee of meer stuurlijnen zijn in Julianadorp aan Zee alleen maar welkom op Strandslag Julianadorp, tussen kilometerpalen 6.0 en 6.2.

Vliegerrecords 

Ook in de wereld van het vliegeren worden steeds records gebroken die uiteindelijk in het Guinness Book of Record terecht komen. Zo bestaan er kleine en grote vliegers. De kleinste functionele vlieger heeft een oppervlakte van 1 mm2 en werd in 1993 gebouwd. Vliegers kunnen ook enorm hoge snelheden ontwikkelen. De hoogste snelheid die ooit gemeten werd, is 193 kilometer per uur.

Vliegers kunnen een enorme lengte hebben. De langste vlieger heeft een lengte van 1.034 meter. Vliegers kunnen bovendien zeer hoog klimmen. Het wereldrecord staat op 13.600 meter boven de zeespiegel. Vliegeren kun je alleen doen, maar ook samen met heel veel andere vliegeraars. Zo gingen met 7.202 stuks in 2010 in de Palestijnse stad Gaza de meeste vliegers op hetzelfde moment de lucht in. In 2013 werd in China de grootste vlieger ter wereld opgelaten. Het was een 200 kilogram wegende inktvis met een totaal oppervlakte van 1.500 vierkante meter.

Powerkite

Vliegers die heel groot en krachtig zijn, worden powerkites genoemd. Powerkites worden gebruikt om personen, mountainboards of buggy’s vooruit te trekken. Er bestaan grofweg vier soorten powerkites: foil powerkites, leading-edge-inflatable powerkites (lei-powerkites), rigid-framed powerkites (rf-powerkites) en soft-single-skin powerkites (sss-powerkites).

Bij powerkites worden verschillende beheersingssystemen gebruikt. Ze kunnen twee tot vijf lijnen hebben. Aan deze lijnen kunnen hendels of een bar bevestigd zijn. Powerkites kunnen verschillende oppervlaktes hebben. Dit varieert van 0,5 tot 20 vierkante meter. Als je met een powerkite met een oppervlakte van 20 vierkante meter aan het werk bent, moet je wel heel veel ervaring hebben. De meeste foil powerkites hebben een oppervlakte van 2,5 tot 5,0 vierkante meter. De meeste leading-edge-inflatable powerkites hebben een oppervlakte van 9,0 tot 11 vierkante meter.

Omdat powerkites enorm veel kracht opwekken, is het belangrijk dat er gewerkt wordt in een veilige omgeving en dat men bovendien beschikt over goed en deugdelijk materiaal. Het is sowieso verstandig om altijd een helm te dragen als je met een powerkite aan het werken bent. Een helm is zelfs verplicht als je aan het kitesurfen bent met een zogenaamde boardleash.

Een boardleash is een koord waardoor er altijd een verbinding blijft bestaan tussen de kiter en het board. Dit is natuurlijk heel erg handig als je van je board afvalt. Als je dan geen boardleash hebt, kan je board wegdrijven. Het nadeel van een boardleash is echter dat daardoor het board tegen je hoofd kan botsen. Doordat bij het kitesurfen ook hoge sprongen worden gemaakt en daardoor hard op het water kan worden gevallen, is het dragen van een helm ook heel erg prettig.

Bij een onjuist gebruik van een powerkite kan gevaar optreden voor de beoefenaar én diens directe omgeving. Gelukkig is er de laatste tijd meer scholing te volgen waardoor beoefenaars beter uitgerust zijn als ze met een powerkite aan de slag gaan. Tegenwoordig worden powerkites ingezet voor tal van sporten zoals: kitesurfen, buggyen, mountainboarden, kitejumping, kiteskating, snowkiten en flyboarden.

Buggyen

Buggyen oftewel buggiën zag in de jaren 80 van de vorige eeuw het levenslicht. Peter Lynn wordt gezien als de geestelijk vader van het buggyen. Het bleek dat je met een driewielig karretje en een vlieger (kite), hoge snelheden kon bereiken. Evenals bij het zeilen, kun je bij het buggyen tegen de wind inrijden en bovendien weer terugkeren naar de plaats waar je bent begonnen. Met het buggyen kunnen enorm hoge snelheden worden behaald. Snelheden van meer dan 80 kilometer per uur zijn niet uitzonderlijk bij deze sport. Dit soort snelheden maakt dat het buggyen niet geheel zonder gevaar is. Maar waarschijnlijk is dit een element dat de sport zo aantrekkelijk maakt. Bij het buggyen worden verschillende materialen gebruikt zoals een buggy, kite, handvatten, helm, snelheidsmeter, windmeter, grondpennen en trapeze.