header image
 

Vliegen met een drone

Vliegen met een drone is tegenwoordig razend populair. Het is ronduit fascinerend om mooie beelden (foto’s en video’s) te maken vanuit de lucht. Drones zijn vandaag de dag voor vrijwel iedereen toegankelijk; er heeft een enorme prijserosie plaatsgevonden. Drones zijn er ook in allerlei soorten en maten. 

Waar mag je vliegen met een drone?

Met een drone mag gevlogen worden in het vrije deel van het luchtruim. Het vrije deel van het luchtruim valt buiten de controle van de luchtverkeersleiding. In delen van het luchtruim gelden tijdelijke en permanente vliegverboden. Rondom vliegvelden en boven mensenmassa’s mag niet gevlogen worden met een drone. Dit om de veiligheid van het vliegverkeer en de mensen te waarborgen. 

Vliegveld de Kooy

Op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee bevindt zich dé marinehoofdstad van ons land: Den Helder. Ten zuidoosten van Den Helder ligt Vliegveld de Kooy. Van origine is dit een marinevliegveld. Vandaag de dag is het een burgerluchtvaartvliegveld. De meeste vluchten die worden uitgevoerd vanaf Vliegveld de Kooy zijn offshore helikoptervluchten. De Noordzee ligt vol met booreilanden en olie- en gasproductieplatformen. Het behoeft nauwelijks betoog dat er constant offshorewerkers heen en weer moeten worden gevlogen.

Pech voor droneliefhebbers

Het feit dat Julianadorp aan Zee vlak in de buurt van Vliegveld de Kooy ligt, is slecht nieuws voor droneliefhebbers. Er mag daardoor namelijk niet gevlogen worden met drones boven het Noord-Hollandse kustplaatsje! Je mag dus niet je drone laten opstijgen in de achtertuin van je vakantie-accommodatie. Maar er mag dus ook niet gevlogen worden boven het strand in de zomer of boven de bloeiende bollenvelden in het voorjaar.