header image
 

Tennissen

Voor veel mensen is tennissen een wekelijkse sport. Een sport die ze ook graag tijdens hun vakantie willen beoefenen. Na voetbal is tennis dan ook de tweede sport van Nederland. Meer dan 1 miljoen Nederlanders slaan regelmatig een balletje. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) heeft ongeveer 700.000 leden en is daarmee na de KNVB de grootste sportbond van Nederland. De KNVB telt namelijk meer dan 1,2 miljoen leden. Als je op vakantie naar Julianadorp aan Zee gaat, hoef je het tennissen geen seconde te missen, er zijn voldoende tennisbanen om de sport uit te oefenen.

 

tennis Julianadorp aan Zee

 

Vakantieparken

De vakantieparken van Julianadorp aan Zee hebben allemaal eigen tennisbanen op hun parken. Hier kunnen de gasten van het park gratis tennissen op ieder moment van de dag.

Tennisvereniging Julianadorp

Julianadorp heeft ook een eigen tennisvereniging binnen haar dorpsgrenzen: Tennisvereniging Julianadorp. Hier bestaat de mogelijkheid om een baan af te huren of om tennislessen te volgen.

Gezonde sport

Tennis is een uitermate gezonde sport, zeker als je de sport beoefent in de zuivere lucht die langs de kust van Julianadorp aan Zee waait. Als je tennist, ben je vet aan het verbranden en val je dus zienderogen af. Het vetpercentage van tennissers is lager dan dat van niet-tennissers. Een hoog vetpercentage is een grote bedreiging voor de hedendaagse wereldbevolking. Mensen die aan obesitas lijden, hebben grote risico’s op allerlei gezondheidskwalen.

Tennis verlaagt ook de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo wordt de verhouding tussen het slechte LDL-cholesterol en het goede HDL-cholesterol verbeterd. Een gunstige verhouding van vetsamenstelling in het bloed is van essentieel belang om allerlei nare hart- en vaataandoeningen buiten de deur te houden. Ook het ontwikkelen van diabetes type 2 wordt verkleind bij mensen die regelmatig op de tennisbaan zijn te vinden. Voldoende lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat er een grotere gevoeligheid voor insuline van de lichaamscellen ontstaat waardoor deze beter glucose kunnen opnemen.

Tennissers hebben ook sterkere botten. Als je namelijk je botten belast, worden ze verstevigd en wordt bovendien het risico op botontkalking verkleind. Tennissen is in dat opzicht een nog betere sport dan bijvoorbeeld wandelen of hardlopen; omdat je bij tennissen naast je benen ook je armen (op het moment dat je een mep tegen de bal geeft) belast. Ook oudere mensen kunnen nog van dit voordeel profiteren. De botten vormen de aanhechting van de spieren. Door het tennissen worden deze spieren sterker. Met name de arm-, been-, en rompspieren worden intensief getraind tijdens de tennissport.

Iedereen die een betere conditie najaagt, kan dit bereiken door regelmatig te gaan tennissen. Hierdoor zal het uithoudingsvermogen sterk toenemen. Het uithoudingsvermogen houdt weer nauw verband met een goed immuunsysteem. Des te meer je beweegt, des te beter het immuunsysteem functioneert en des te beter het lichaam allerlei infectieziektes buiten de deur kan houden. Het tennisspel gaat heel snel. De bal vliegt met hoge snelheid over de baan. Je moet dus snel kunnen reageren, versnellen, draaien en terugslaan. Hierdoor wordt het reactievermogen, de snelheid, de wendbaarheid en het evenwicht van de speler getraind. Bovendien ontwikkel je door het tennis de grove en fijne motoriek. Naast alle fysieke voordelen is tennissen ook goed voor het brein. Tennis verlaagt de stress en zorgt op deze manier voor een goede mentale en emotionele gezondheid.

Geschiedenis van tennis

Balspelen zijn zo oud als de mensheid. Men gaat er in het algemeen vanuit dat de balspelen die ten tijde van de middeleeuwen werden gespeeld hun oorsprong vinden uit tijd van de oude Romeinen, Grieken en Egyptenaren. In de 11de eeuw werd in Frankrijk het balspel ‘Jeu de Paume’ gespeeld. Dit balspel wordt gezien als de directe voorloper van het moderne tennis. Heden ten dage wordt Jeu de Paume nog steeds in allerlei varianten gespeeld. Het oorspronkelijk Jeu de Paume was een kaatsspel waarbij een met haar gevulde bal geslagen werd met de palm van de hand. Het was toentertijd zeer populair bij de geestelijkheid en adel. Lodewijk X stierf als gevolg van een spelletje Jeu de Paume. Niet dat hij de bal tegen zijn hoofd kreeg, maar hij liep een dodelijke verkoudheid op tijdens het spel in de vrieskou.

Aan het begin van de 15de eeuw verspreidde Jeu de Paume zich in twee varianten over heel Europa; een volksvariant en een rijke variant. Omdat de volksvariant zich in een razend tempo verspreidde, werd het spel op sommige plaatsen zelfs verboden. Dit had te maken dat Jeu de Paume ook veel overlast veroorzaakte. De mensen begonnen namelijk het spel te spelen in smalle straatjes én tegen de muren van kerken en andere religieuze gebouwen. De rijke variant daarentegen werd niet buiten, maar binnen gespeeld in aparte gebouwen. Deze zogenaamde kaatsbanen werden uitgebaat door kasteleins. De adel beschikte echter over eigen kaatsbanen. De rijke variant wordt gezien als de voorloper van het hedendaagse tennis.

Het Jeu de Paume werd aanvankelijk met de blote hand gespeeld, echter maakte men in verloop van de tijd steeds meer gebruik van hulpmiddelen. In eerste instantie werd gebruik gemaakt van handschoenen, later werd er ook met een soort slaghout gespeeld. Uiteindelijk deden ook rackets hun intrede in het spel. Doordat de Hollanders het buigen van hout goed beheersten waren zij fameuze racketbouwers. Rond 1600 waren het kaatsen in Holland, het tennis in Engeland, het jeu de paume in Frankrijk en het giocco della racquetta in Italië de aller-populairste sporten. Uiteindelijk werd het echter steeds minder populair. De Franse Revolutie leidde het eind van de tennissport in Europa in.

Het woord tennis duikt in de geschiedenis voor het eerst op in 1399, dit is de vroegste vermelding. Naar alle waarschijnlijkheid is het woord tennis afgeleid van het Franse woord ’tenez’, hetgeen ‘houd hem’ betekent. Voordat je de bal opsloeg, moest je je tegenstander eerst waarschuwen. De tennisballen waren in die tijd namelijk heel erg zwaar. Als je zo’n zware en harde bal tegen je hoofd aankreeg, was dat geen prettige ervaring. Tennis kent een zeer merkwaardige puntentelling. Men gaat er vanuit dat dit te maken heeft met het feit dat er vroeger altijd om geld werd gespeeld. Het getal zestig was de eenheid in de late middeleeuwen. Het getal 60 zien we heden ten dage nog steeds terug in de tijdsrekening en de gradenboog.