header image
 

Snooker

Snooker is een fantastische sport om te beoefenen. Oók als je op vakantie bent in Julianadorp aan Zee. In het op steenworp afstand liggende Den Helder bevinden zich verschillende horecagelegenheden waar het mogelijk is om te gaan snookeren. Ook in  plaatsen als Schagen en Alkmaar kunnen de snookerliefhebbers helemaal aan hun trekken komen. 

Snooker wordt door twee spelers gespeeld. Het is bij dit biljartspel de bedoeling om met de witte speelbal, eenentwintig gekleurde ballen weg te spelen. Het gaat om vijftien rode ballen, één gele bal, één groene bal, één bruine bal, één blauwe bal, één roze bal en één zwarte bal. Snooker lijkt in veel opzichten op het van origine Amerikaanse pool. Het grote verschil tussen snooker en pool zijn de afmetingen. Een snookertafel is veel groter dan een pooltafel.

In de 15de eeuw ontstonden de eerste vormen van het biljartspel. Snooker ontstond veel later. Het ontstond in India, toen het nog een Britse kolonie was. Er bestaat geen consensus over de precieze ontstaansgeschiedenis van snooker, maar men denkt dat Charles Neville Chamberlain daar een prominente rol bij heeft bijgespeeld. Charles Neville Chamberlain was een kolonel van het leger. Toen India nog een kolonie van Engeland, werden de soldaten snooker genoemd. Later werd het biljartspel dat wij nu duiden als snooker, snooker genoemd. 

Tegenwoordig is snooker een hele grote sport waar miljoenen euro’s in omgaan. Het is ook echt een televisiesport. De huidige topspelers in het snooker genieten een hoge status en verdienen miljoenen euro’s per jaar. Ronnie O’Sullivan, Jimmy White, Stephen Hendry, Dennis Taylor, Steve Davis, Alex Higgins en Ray Reardon zijn voorbeelden van topspelers.