Als je op het strand van Julianadorp aan Zee bent, is het heel erg leuk om schelpen te gaan zoeken. Dat vindt iedereen super om te doen: oudere mensen en jonge mensen. Op het strand liggen altijd schelpen; dus je zult er immer een paar vinden. Als je een paar fraaie exemplaren hebt gevonden, is het leuk om deze te bewaren in een vitrine of om er mooie sierraden van te maken.
Halfgeknotte strandschelp
Op het strand van Julianadorp aan Zee liggen ontelbaar veel schelpen. De meestvoorkomende schelp is de halfgeknotte strandschelp. Op de kieper beschouwd is de halfgeknotte strandschelp een fossiel dat miljoenen jaren oud is. Uiteraard liggen er op het strand van het Noord-Hollandse kustplaatsje ook zeldzamere schelpen. Het behoeft nauwelijk betoog dat het vinden van deze exemplaren meer geduld vereist.
Grootste kans
De vloed- en eblijn zijn de plaatsen waar je de grootste kans hebt op het vinden van schelpen. Het punt waar tijdens hoogwater het Noordzeewater haar hoogste punt bereikt, wordt de vloedlijn genoemd. Het punt waar tijdens laagwater het Noordzeewater haar laagste punt bereikt, wordt de eblijn genoemd. Bij de vloedlijn worden voornamelijk grote schelpen aangetroffen zoals wulken, grote strandschelpen en otterschelpen. Als er een storm is geweest, ontstaat er een zogenaamde stormvloedlijn. Deze stormvloedlijn is het Mekka voor de schelpenjagers. Liefhebbers van kleinere schelpensoorten kunnen het beste naar de eblijn togen; de schatkamer van de kleinere schelpen. De windrichting is ook belangrijk voor schelpenverzamelaars. Tijdens zeewind komt er een onderstroming op gang die ervoor zorgt dat veel schelpen aanspoelen.
Schelpenbanken
Zo nu en dan liggen er grote massa’s schelpen bij elkaar op het strand. Dit worden schelpenbanken genoemd. Men onderscheidt twee soorten schelpenbanken: hele schelpbanken en gruisbanken. De gruisbanken kennen bovendien nog twee ondersoorten: witte en rode gruisbanken.