header image
 

Schaken

Schaken is een geweldig bordspel dat door veel mensen met plezier wordt beoefend, ook in Julianadorp aan Zee. Er zijn veel mensen die wel een schaakspel thuis hebben liggen en regelmatig schaken. De echte fanatiekelingen sluiten zich aan bij een schaakvereniging en proberen op die manier een hoger niveau te krijgen door aan wedstrijden deel te nemen. Helaas bevinden zich in Julianadorp aan Zee geen schaakverenigingen. Gelukkig is er wel een schaakvereniging in Alkmaar: Alkmaarse Schaakvereniging De Waagtoren!

Geschiedenis

De eerste vorm van het schaakspel telt een geschiedenis van duizenden jaren. Het Perzische woord shãh staat aan de bakermat van het woord schaak. Men heeft altijd gedacht dat het schaakspel uit China afkomstig was, nu gaan er steeds meer stemmen op dat dat ook weleens Oezbekistan zou kunnen zijn! Aan het eind van de 15de eeuw ontstond de huidige vorm van het schaakspel. Dat was het moment dat de dame veel macht kreeg. Tot die tijd was de dame een zwak schaakstuk. Heden ten dage worden de officiële spelregels vastgesteld door de FIDE; de wereldschaakorganisatie. De schaakgrootmeesters van tegenwoordig zijn bijna rocksterren en verdienen heel veel geld met de schaaksport!

Materiaal

Het schaakbord heeft een vierkante vorm en bestaat uit 32 witte en 32 zwarte velden. De ene speler krijgt 16 witte speelstukken en de andere speler krijgt 16 zwarte speelstukken. Iedere speler krijgt 1 koning, 1 dame (of koningin), 2 torens, 2 lopers (of raadsheren), 2 paarden en 8 pionnen. De speler die met wit speelt, begint. Verder doen de spelers om beurten een zet; waarbij het niet mogelijk is om een beurt over te slaan.