header image
 

Rozenbottels plukken

Rozenbottels plukken in de duinen van Julianadorp aan Zee is een waanzinnig leuke bezigheid. Rozenbottels zijn eetbaar en zitten boordevol met vitamine C. Daarnaast is het ook een leverancier van vitamine A, B1, B2 en E. Erg gezond dus! Rozenbottels lenen zich prima om verwerkt te worden in jam. Als je ze zo opeet, smaken ze een beetje wrang. Het is wel raadzaam om niet alle rozenbottels te plukken die aan een struik hangen. Laat er ook nog een paar hangen voor de vogels; voor hen zijn de vruchten belangrijk om de winter mee door te komen! Vogelspotten is overigens ook een aantrekkelijke bezigheid in Julianadorp aan Zee!

Rozenbottelsoep

In Zweden wordt veel rozenbottelsoep gegeten. In het Zweeds wordt rozenbottelsoep aangeduid als Nyponsoppa. Het is één van de populairste delicatessen van het Scandinavische land. De Zweedse rozenbottelsoep wordt doorgaans geserveerd met kleine beschuitjes die van amandelen zijn gemaakt. 

Dieren 

Niet alleen mensen kunnen rozenbottels prima culinair waarderen, ook voor verschillende diersoorten is het een belangrijke bron van voeding. Met name gedurende de winter spelen de rozenbottels een voorname rol. Zo zijn in de maanden december, januari en februari de Maasheggen rozenbottels de voornaamste voedselbronnen voor vogels als de koperwiek en kramsvogel. Rozenbottels hebben even een periode van vorst nodig om rijp te worden. Bovendien is het vruchtvlees dan veel smakelijker; ze smaken dan wat zoeter!

Jeukpoeder

Als je de vrucht van de rozenbottel openmaakt, zie je een harig pluis met de zaden. Van deze harige pluis wordt jeukpoeder gemaakt. Derhalve is het altijd verstandig om handschoenen te gebruiken als je deze structuur wil verwijderen. Het is ook niet slim om de pluis op te eten; dit leidt onherroepelijk tot maagirritatie!