header image
 

Paddenstoelen plukken

De herfst is een mooi jaargetijde om in Julianadorp aan Zee te vertoeven. Aan de randen van deze Noord-Hollandse badplaats bevinden zich verschillende bossen die dan in de fraaiste herfstkleuren gehuld zijn. Wandelaars vinden het prachtig om wat mee te nemen uit zo’n herfstbos: kastanjes, eikels, beukennootjes, dennenappels of herfstbladeren. Vervolgens is het dan leuk om thuis in je huis een herfstsfeer te creëren met de spullen die je in het bos hebt gevonden. Het is een hele prettige bezigheid om een herfststukje te maken!

Paddenstoelen 

Uiteraard is de herfst ook de tijd om in het bos paddenstoelen te gaan plukken. Als je voornemens bent om paddenstoelen te gaan plukken, moet je wel precies weten wat je gaat doen; niet alle paddenstoelen zijn namelijk eetbaar. Je hebt niet-giftige paddenstoelen en giftige paddenstoelen. Jaarlijks consulteren een kleine tweehonderd Nederlanders de huisarts omdat ze denken een giftige paddenstoel te hebben gegeten. Vaak zijn het kleine kinderen die paddenstoelen in hun mond steken of allochtonen die giftige paddenstoelen aanzien voor eetbare exemplaren uit hun land van herkomst.

Onderstaande regels zijn van toepassing omtrent het plukken van paddenstoelen in de bossen van Staatsbosbeheer

  1. Als je paddenstoelen gaat plukken, is dat op eigen risico.
  2. Je mag alleen paddenstoelen meenemen voor eigen gebruik.
  3. Je mag maximaal een bakje van 250 gram volplukken met paddenstoelen.
  4. Je mag niet kriskras door een bos banjeren om paddenstoelen te zoeken: dus niet van de paden afwijken in bossen waar dat niet is toegestaan.
  5. Je moet jezelf goed realiseren dat er zeer giftige paddenstoelen bestaan die na een enkele aanraking al tot een vergiftiging kunnen leiden.
  6. Er zijn ook veel gebieden die niet van Staatsbosbeheer zijn; hier gelden andere regels. Zo zijn er terreineigenaren die het plukken van paddenstoelen helemaal niet toestaan!