Het is bijzonder aangenaam om uit te waaien op het strand van Julianadorp aan Zee op de rug van een paard. Op deze manier combineren paardenliefhebbers hun passie voor de edele viervoeters met een overweldigende natuur! Op het strand van Julianadorp aan Zee wordt ook veel aan de mensport gedaan: het rijden van paarden met aangespannen wagens.
Maneges
Op strandcamping ’t Noorder Sandt in Julianadorp aan Zee is manege de Sandthapper gevestigd. Op deze kleine, gezellige manege kun je vrij paardrijden of kun je er paardrijlessen volgen bij Arianne. Als je over voldoende paardrijervaring beschikt kun je zelfs met haar een strandrit maken. Om een strandrit te mogen maken, moet je wel eerst een stukje voorrijden. Bezoekers van de camping die zelf een paard of een pony hebben, kunnen zelfs deze edele dieren meenemen: minimanege de Sandthapper beschikt namelijk over pensionmogelijkheden.
In de directe omgeving van Julianadorp aan Zee zijn er nog meer maneges waar je onder begeleiding van ervaren ruiters buitenritten, waaronder strandritten, kunt maken. Op deze maneges worden voor zowel beginnende als gevorderde ruiters (strand)buitenritten aangeboden. Als je tijdens je vakantie wilt paardrijden, hoef je natuurlijk niet per se een buitenrit te maken. Je kunt natuurlijk ook gewoon in de binnenbak blijven om toch te kunnen genieten van het paardrijden.
Strandritten
Op het strand van Julianadorp aan Zee zijn paarden het hele jaar toegestaan, maar van 1 mei tot 1 oktober niet tussen 09.00 en 19.00 uur. Als je een strandrit maakt, moet je wel over de nodige ervaring bezitten. Het strand is namelijk zeer groot, als een paard het op zijn heupen krijgt en er vandoor gaat, kun je er vanuit gaan dat de rest van de kudde volgt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden voor zowel de ruiter als het publiek op het strand. Gelukkig komen ongelukken met paarden op het strand maar zelden voor en is het voor de meeste ruiters lekker genieten op het strand.
Want wat is er nou mooier om met een paard door de branding te stappen, met op de achtergrond een zakkende zon? Het meest spectaculair is uiteraard om in rengalop over het strand te denderen, maar dat kan maar op een paar plaatsen omdat er de nodige gevaren aankleven. Let wel op als je met een paard door de branding stapt of galoppeert want daar zitten vaak kuilen en gaten waarin het dier zijn benen kan breken.
Recordpoging
In 2013 werd er een recordpoging gedaan op het strand van Julianadorp aan Zee. Door met vierhonderd Friese paarden een strandrit te maken van Julianadorp aan Zee naar Sint Maartenszee werd geprobeerd om een plaatsje te verwerven in het Guinnessbook of Records. De paarden die eraan deelnamen kwamen van heinde en verre. Maar helaas werd het record niet gebroken. Het record van een strandrit met met paarden staat op 11.125! Het feit dat het in 2013 om vierhonderd Friese paarden ging deed daar niets aan af.
Met paarden zwemmen in de Noordzee
Op sommige plaatsen langs de Noordzeekust wordt er met paarden in zee gezwommen. Dit gebeurt onder andere op het Waddeneiland Terschelling met Friese paarden. Friese paarden zijn dol op water en kunnen bovendien heel goed zwemmen. Feitelijk kunnen alle zoogdieren goed zwemmen, zelfs 5 ton wegende olifanten. Als je met paarden gaat zwemmen, moet je wel veel ervaring hebben: minstens 5 jaar. Je moet er ook rekening mee houden dat zwemmen voor een paard zeer intensief is. Tien minuten zwemmen voor een paard staat gelijk aan een normale training van 60 minuten. Het scheelt dus een factor zes. Probeer als je met een paard in de zee gaat zwemmen parallel aan het strand te blijven, als het edele dier te vermoeid raakt, kan hij weer snel uit het water op het droge komen.
Mennen
Het rijden met paard en wagen wordt mennen genoemd, hetgeen ook vaak op het strand van Julianadorp aan Zee gebeurt. Met een wagen wordt overigens een aanspanning bedoeld. Toen er nog geen vrachtwagens waren was dit het belangrijkste vervoersmiddel voor mensen en goederen. Heden ten dage is mennen verworden tot een hobby voor veel mensen. Echter sommige biologische boeren gaan tegenwoordig weer over op paarden bij de bewerking van hun landbouwgronden.
Voor de persoon die een aanspanning bestuurt, zijn verschillende namen: menner, voerman en koetsier. Rechts op de bok van een koets zit de koetsier. De koetsier is doorgaans uitgerust met een zweep, hoofddeksel, schort en handschoenen. De Duitser Benno von Achenbach is de grondlegger van de regels van het mennen. De meest menners rijden volgens het mensysteem van von Achenbach. Iedereen die koetsier wil worden, kan daar een opleiding voor volgen. Na het succesvol doorlopen van het examen komt men dan in het bezit van een koetsiersbewijs.
Naast de koetsier is er ook nog een assistent-koetsier oftewel hulpkoetsier oftewel groom. De assistent-koetsier komt van de bok af en gaat voor de paarden staan als er halt wordt gehouden. Als gasten willen op- of uitstappen maakt de assistent-koetsier de deuren open en weer dicht. De assistent-koetsier zit links op de bok en is doorgaans ook verantwoordelijk voor het paardentuig. Tijdens menwedstrijden zit de assistent-koetsier meestal achter op de marathonwagen.
De paarden zijn tijdens het mennen met het rijtuig verbonden middels het paardentuig, een verzameling van strengen en riemen. De besturing van de aanspanning door de koetsier verloopt via leidsels die middels een bit (stang) in de mond met het paard contact maken. Naast het bit gebruikt de koetsier zijn of haar stem én een zweep om de paarden aanwijzingen te geven.
Voor het rijtuig kunnen één of meerdere paarden gespannen worden. Men spreekt van een enkelspan als er één paard voor het rijtuig wordt gespannen. Men spreekt van een dubbelspan of tweespan als er twee paarden naast elkaar voor het rijtuig worden gespannen. Men spreekt van een tandem als er twee paarden achter elkaar voor het rijtuig worden gespannen. Men spreekt van een vierspan als er gewerkt wordt met twee voorpaarden en twee achterpaarden.
Aan tuigpaarden worden bijzondere eisen gesteld. Het zijn krachtig gebouwde paarden die een rustig en betrouwbaar karakter hebben. Meestal zijn tuigpaarden warmbloedpaarden die over een ruime stap en draf beschikken. Het Gelders paard, Groninger paard en Fries paard zijn Nederlandse paardenrassen die traditioneel als tuigpaarden werden en worden gebruikt. Als tuigpaarden aan het werk zijn, worden ze meestal gereden met oogkleppen.