header image
 

Oesters rapen

In de natuur zijn allerlei producten te vinden die prima door de mens te eten zijn. Paddenstoelen en bessen in het bos. Garnalen en oesters in de zee. Het geeft een enorme kick om zelf iets uit het bos of water te oogsten. En het smaakt ook nog eens verschrikkelijk goed. Als je in Julianadorp aan Zee verblijft, is het wellicht een leuk idee om een keertje oesters te gaan rapen in de Waddenzee. Dat kun je uiteraard op je eigen houtje doen, maar je kunt ook mee met een ervaren oesterraper. Wellicht is het dan een idee om op pad te gaan met Jaap Vegter alias de oesterman! Een leuk uitje als je op vakantie bent in Julianadorp aan Zee!

De oesterman

Vanaf september begint het oesterseizoen, hét moment om zelf oesters te rapen/zoeken/plukken en te proeven. Jaap Vegter is een gepassioneerd oestervisser en neemt graag liefhebbers mee op zijn vistochten. Met zijn stoere vissersboot de UQ4 varen we vanaf Lauwersoog naar Engelsmanplaat. Hier leren we de kneepjes van het visvak. Hij laat zien welke oesters je kunt rapen en welke je beter links kunt laten liggen. Het openen van de oesters blijkt ook een hele opgave. Dan is het tijd om te proeven. Een oester rechtstreeks van het wad, verser bestaat niet! Geraapte oesters gaan mee terug naar Lauwersoog, waar we in de nieuwe visserijloods in de haven nagenieten met een heerlijke maaltijd rechtstreeks van het wad. 

Wat zijn eigenlijk oesters?

Oesters behoren tot de familie van tweekleppigen. Hun uiterlijk is peervormig, ovaal of langwerpig. Er bestaan verschillende soorten oesters zoals de gewone oester, Japanse oester en Portugese oester.