header image
 

Madeliefjes plukken

Eén van de fraaiste bloemen die we aantreffen in het duinlandschap van Julianadorp aan Zee, is het Madeliefje. Deze mooie plant luistert naar de wetenschappelijke naam Bellis perennis hetgeen eeuwige schoonheid betekent. Madeliefjes zijn niet alleen heel mooi om te zien, ze zijn ook heel smakelijk! Zowel de blaadjes, bloemen en bloemknoppen van het Madeliefje zijn eetbaar. Het is wel leuk om madeliefjes te plukken in de duinen van het Noord-Hollandse badplaatsje! Ter afwisseling van een dagje aan het strand.  

Culinaire toepassingen

Het blad van een Madeliefje kent verschillende culinaire toepassingen. Je kunt ze rauw verwerken in een salade, of rauw toevoegen aan een smoothie of pesto. Je kunt de blaadjes ook verwarmen of koken: dan moet je denken aan verschillende roerbak- en stamppotgerechten. Het is overigens wel goed je te realiseren dat het toevoegen van warmte een groot nadeel heeft; een deel van de voedingswaarde gaat dan verloren. De blaadjes van de Madeliefjes kun je plukken vanaf de maand maart tot en met de maand december, waarbij geldt: des te jonger het blad, des te smakelijker!

Spectaculair beeld

Het bloempje van een Madeliefje ziet er geweldig mooi uit, maar is daarnaast ook prima te eten. Madeliefjes-bloempjes lenen zich goed om een salade te versieren. In een soep doen ze het ook heel goed. Als je Madelief-bloemknopjes in een bord warme soep legt, opent de bloem zich hetgeen een uiterst spectaculair beeld om te zien is. Daarmee kun je eventuele gasten enorm verrassen! De bloempjes van de Madeliefjes kun je plukken vanaf de maand april tot en met de maand december.