header image
 

Jeu de Boules

Jeu de Boules is een spel dat veel gespeeld wordt tijdens de vakantietijd. Dat geldt ook voor mensen die op vakantie gaan naar Julianadorp aan Zee. Gelukkig bevinden zich in deze Noord-Hollandse badplaats verschillende Jeu de Boules-banen waar je dit spel kunt spelen. Sommige van deze Jeu de Boules-banen bevinden zich op de terreinen van de vakantieparken en zijn derhalve voor de gasten van deze vakantieparken gratis toegankelijk.

Pentanque

Op de keper beschouwd zou je kunnen zeggen dat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld; Jeu de Boules worden genoemd waarbij de Provençaalse variant Petanque wordt genoemd. In de praktijk worden de termen Jeu de Boules en Pentanque vaak als synoniemen gebruikt hetgeen dus onterecht is. Het spelen van Pentanque heeft een paar duidelijke voordelen: het vereist weinig uitrusting en infrastructuur! Daarnaast zijn de spelregels heel eenvoudig en gaat het meer om behendigheid dan kracht!

Regels van het spel

De bedoeling van het Pentanque-spel is om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje te werpen. Dit balletje wordt het but oftewel cochonnet genoemd. Bij het Pentanque wordt onderhands geworpen waarbij er drie variaties zijn: rollen, halfhoog en hoog. De afstand van de but tot het punt waarvan geworpen kan worden mag variëren van zes tot tien meter. Als ondergrond wordt verhard zand of grof grind gebruikt. Pentanque is in Frankrijk enorm populair. De Franse Pentanque-bond kent meer dan 350.000 leden. Daarnaast spelen ruim 17.000.000 Fransen in hun vrije tijd Pentanque! Pentanque kan individueel (tête-à-tête) maar ook in teamverband gespeeld worden. Als het team uit twee spelers bestaat, spreekt men van doublette, in het geval van drie spelers spreekt men van triplette.