header image
 

Jetskiën

Jetskiën is een waanzinnig leuke sport! Snelheid, adrenaline en big fun; dát zijn de woorden die perfect passen bij jetskiën. Oók op het Noordzeewater vóór de kust en het strand van Julianadorp aan Zee is het mogelijk om te jetskiën. De voortstuwing van een jetski wordt verzorgd door een zogenaamde waterjetmotor. Feitelijk zou je kunnen zeggen dat een jetski een waterscooter is. Mensen die het leuk vinden om op het water capriolen en stunts uit te halen, komen bij jetskiën helemaal aan hun trekken. De echte pro’s kunnen dingen met een jetski doen die amper voor mogelijk kunnen worden gehouden. Jetskiën wordt ook in webstrijdverband georganiseerd. Er zijn landelijke, Europese en mondiale competities. Alleen zeer talentvolle atleten hebben uiteraard een kans om er met de bekers vandoor te gaan. Verschillende bedrijven maken jetski’s. Dan moet je onder andere denken aan het Japanse Kawasaki Heavy Industries en Yamaha en aan het Canadese Bombardier. Je kunt uiteraard een jetski kopen, maar je kunt er natuurlijk ook eentje huren bij een watersportbedrijf. 

Vaarbewijs

Tegenwoordig is het heel erg druk op de Nederlandse wateren. Zeker op zomerse dagen. Het is dan ook meer dan logisch dat watersporters die een vaartuig besturen, weten wat de regels op het water zijn. Als dat niet zo is, kan het er heel gevaarlijk worden en kunnen er zelfs slachtoffers vallen. Daarom mag je niet zomaar een jetski besturen; je moet een vaarbewijs kunnen overleggen. Voor het mogen besturen van een jetski is een zogenaamd klein vaarbewijs 1 (VB1) voldoende. Als je eenmaal over een vaarbewijs beschikt, kan het grote genieten gaan beginnen!

Noordzee

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je kunt jetskiën: Noordzee, meren en rivieren. Als je in Julianadorp aan Zee wil jetskiën, moet je uiteraard de Noordzee op! De Noordzee bevindt zich in het noordwesten van Europa en is een randzee van de Atlantische Oceaan. De gemiddelde diepte van de Noordzee bedraagt vierennegentig meter. Aan de zuidkant van de Doggersbank is het op het leeuwendeel van de plaatsen minder dan vijftig meter diep. Aan drie kanten wordt de Noordzee begrensd door land. De Noordzee eindigt aan de zuidkant trechtervormig en gaat dan over in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan. De Noordzee is economisch van zeer groot belang: zo is het de drukst bevaarde zee ter wereld!