header image
 

Hockeyen

Hockeyen is een hele grote sport in Nederland. Heel veel jongens, meisjes, mannen en vrouwen vinden het leuk om regelmatig te hockeyen. Bovendien spelen de nationale teams mee om de mondiale prijzen tijdens Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Helaas bezit Julianadorp geen hockeyvereniging. Julianadorpenaren die graag willen gaan veldhockeyen, hoeven gelukkig niet ver te reizen; in de marine stad Den Helder bevindt zich de plaatselijke hockeyvereniging HSC Hermes. Julianadorp (aan Zee) ressorteert onder de gemeente Den Helder. 

HSC Hermes

HSC Hermes staat voor Helderse Sport Club Hermes. HSC Hermes werd op 19 april 1941 opgericht. Sinds 2000 speelt de club op sportpark ‘De Linie’. Vóór 2000 speelde HSC Hermes op een veld in de duinen. Helaas werd het clubhuis verwoest door een brand, waarna men heeft besloten om te verhuizen. HSC Hermes speelt op een zandingegestrooid veld, telt een kleine honderd leden en is lid van de KNHB.

KNHB

Het veld- en zaalhockey wordt in Nederland vertegenwoordigd door de KNHB oftewel de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. In 1898 werd de KNHB opgericht, toen nog onder de naam Hockey & Bandy Bond, in Hotel Krasnapolsky. Heden ten dage telt de KNHB circa 255.000 leden. Bij de KNHB zijn ongeveer vijftig mensen werkzaam en is verdeeld in zes districten: district Noord-Nederland, district Oost-Nederland, district Zuid-Nederland, district Noord-Holland, district Midden-Nederland en district Zuid-Holland. 

Hoofdklasse 

De hoogste afdeling van de KNHB is de Hoofdklasse en werd in 1973 opgericht voor de heren en in 1981 voor de dames. Almeerse HC, Amsterdamse H&BC, HC Bloemendaal, HC Den Bosch, HGC, SV Kampong, HC Klein Zwitserland, Oranje-Rood, Pinoké, HC Rotterdam, SCHC en HC Tilburg zijn voorbeelden van hockeyclubs bij de heren die in de Hoofdklasse spelen of ooit gespeeld hebben.