Bij golfsurfen denkt iedereen in eerste instantie aan Hawaï of andere exotische oorden, waar huizenhoge golven zich midden op de oceaan ontwikkelen om vervolgens in galop naar de kust te denderen, waar ze uiteindelijk getrotseerd worden door gebruinde en afgetrainde golfsurfers. Maar sinds enige tijd is ook de Noordzeekust ontdekt als prima locatie om deze flitsende watersport te bedrijven. Als het een beetje mooi weer is en er is wat golfslag, wemelt het op de Nederlandse stranden van mensen die met een board klaar staan om een ride op het water te maken, óók in Julianadorp aan Zee.
Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben. Soms is de Noordzee zo glad als een spiegel, maar dan weer zijn er dagen achterelkaar de beste surfcondities die je maar kunt bedenken. Uiteraard is het in de winter wel bikkelen, zonder pak kun je dan de Noordzee niet in. Als je in Nederland wilt golfsurfen, heb je dus geduld nodig. Hopen op een zuidwestenwind of op een storm in het noorden van de Atlantische oceaan, zodat de golfproductie daar op gang komt. En vervolgens een noordenwind of noordwestenwind die de golven onze kant opjaagt. Het liefst geen aflandige wind.
Uiteraard zijn de golven van de Noordzee niet zo hoog als bijvoorbeeld die van de Atlantische Oceaan. Dat komt voornamelijk doordat Groot-Brittannië vóór Nederland ligt en fungeert als een megagolfbreker, waardoor de grote golven van de Atlantische Oceaan afgezwakt worden. Gelukkig heeft de Noordzee een groot oppervlak. Vandaar dat als de wind uit het noordwesten komt, er genoeg golven komen binnenrollen om te kunnen golfsurfen en met de wind uit het zuidwesten kun je al snel prima aan het werk. Om te kunnen golfsurfen heb je golven nodig, geen zeil. Des te groter de board waar je mee vaart, des te kleiner de golven moeten zijn en omgekeerd. Golfsurfen doe je door gebruik te maken van de golfslag van de zee.
Een golfsurfer gebruikt de voorzijde van de golf om zijn board voldoende vaart mee te geven en om staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Golfsurfen kent een lange geschiedenis en vormt de basis van veel sporten zoals windsurfen, kitesurfen, skateboarden, snowboarden en wakeboarden.
Scheveningen en Wijk aan Zee
De twee populairste golfsurfspots van Nederland zijn Scheveningen en Wijk aan Zee. Beide locaties liggen naast een havenhoofd. Hierdoor worden de zandbanken net even iets anders gevormd, waardoor de golven beter breken. Bovendien vindt er beschutting tegen de wind plaats.
Scheveningen
Afhankelijk van de wind- en golfrichting heeft Scheveningen meerdere plekken die perfect zijn om te golfsurfen. Scheveningen is de populairste en drukste badplaats van Nederland. Het nadeel hiervan is dat je de golven met veel andere golfsurfers én zwemmers moet delen. Als de condities gunstig zijn, liggen er honderden golfsurfers in het water voor het Kurhaus van Scheveningen. Gelukkig zijn er golven genoeg en vindt iedereen zijn of haar plekje op het water.
Wijk aan Zee
De haven van IJmuiden biedt beschutting tegen de wind als deze uit het zuiden of zuidwesten komt, wat vaak het geval is in Nederland. Golven breken er lekker, doordat de zandbanken goed gevormd zijn. In Wijk aan Zee is het feitelijk net zo goed surfen als in Scheveningen. Wijk aan Zee heeft bij fanatieke golfsurfers zelfs een bijnaam: Wij-kiki. Een regelrechte verwijzing naar Wai-kiki, de wereldberoemde golfsurfspot op Hawaï. Wijk aan Zee heeft wel een klein nadeeltje. Vlak in de buurt van de badplaats staat namelijk de kolossale staalfabriek van Tata Steel, het voormalige Hoogovens. Uiteraard wordt hier de omgeving niet fraaier van. Naast Scheveningen en Wijk aan Zee lenen alle Nederlandse kustplaatsen zich voor het beoefenen van de golfsurfsport. Ook in Julianadorp aan Zee wemelt het in de zomer van de golfsurfers die hun kunstjes aan het zonnende strandvolk showen.
Surfboards
Er zijn twee soorten surfboards voor het golfsurfen geschikt: longboards en shortboards. Het longboard is, zoals de naam al doet vermoeden, veel langer dan het shortboard en is bovendien veel zwaarder. Als beginnend golfsurfer is het longboard veel makkelijker, omdat het veel stabieler is. Het shortboard is veel kleiner, is veel minder stabiel, maar je kan er wel scherpere bochten mee maken en mooiere trucs mee uitvoeren. De meeste surfboards hebben een zogenaamde leach, dat is een touwtje dat aan de surfboard vastzit en dat je aan je been moet vastmaken. Op deze manier hoef je niet de hele tijd je board te gaan halen als je van je plank af valt. De meeste pro’s gebruiken zo’n leach niet, omdat ze niet zoveel in het water vallen én omdat het lastig is tijdens het uitvoeren van trucs.
Er zitten drie vinnen aan de onderkant van het board: één grote en twee kleine, dit is zodat je beter kunt sturen. Het surfboard is redelijk glad zodat je er wax op moet doen om er niet vanaf te glijden en vallen. Je kunt met een surfboard heel veel trucs uithalen. De meeste trucs kun je alleen met een shortboard doen, omdat die veel wendbaarder is dan een longboard. Met je board zo hoog mogelijk springen doe je door niet met een golf mee te gaan, maar er juist tegenop en zo spring je op de golf, net als op een halfpipe voor skaters. Dit noemt men onder de liefhebbers een air. Ook kun je in de omslag van een golf surfen, dit heet een tube. Helaas kun je deze laatste truc zelden in Nederland uitvoeren, omdat de golven daar doorgaans veel te klein en laag voor zijn.
Geschiedenis
Duizenden jaren geleden is het golfsurfen in Polynesië ontstaan. Toen de Polynesiërs naar Hawaï vertrokken, introduceerden zij deze sport onder het grote volk. Duke Kahanamoku, een Olympisch zwemmer uit Hawaï, heeft een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het golfsurfen in de rest van de wereld. Duke Kahanamoku was een groot sporter en won tijdens zijn zwemcarrière drie gouden Olympische medailles. In de loop van de tijd is het golfsurfen enorm veranderd. Vroeger werd er gebruik gemaakt van massieve planken van balsahout. Deze planken werden uiteindelijk vervangen door holle planken. Tegenwoordig worden hele andere materialen gebruikt zoals polyurethaan, polystyreenschuim, glasvezeldoek en kunsthars. In vergelijking met vroegere tijden zijn de boards veel kleiner en lichter waardoor de bewegingsvrijheid enorm is vergroot.
Nazaré
Niet Hawaii, maar Portugal is het Mekka voor de ultieme liefhebber van hoge golven om op te surfen! Nazaré is het kustplaatsje waar je moet zijn! Nazaré ressorteert onder het district Leiria. De golven voor de kust van Nazaré kunnen hoogtes bereiken van tientallen meters. De Braziliaanse topgolfsurfer Rodrigo Koxa heeft voorlopig het record te pakken; hij surfte op een monstergolf van maar liefst 24 meter! Volgens de World Surf League heeft nog nooit een golfsurfer op zo’n hoge golf gesurft. Vandaag de dag zijn er verschillende professionele golfsurfers die daar heel goed van kunnen leven. De beelden die van hen worden gemaakt, worden onder andere voor reclamedoeleinden gebruikt!