Liefhebbers van de golfsport kunnen in Julianadorp aan Zee hun hart ophalen, het kustplaatsje heeft namelijk een 9-holes golfbaan binnen haar dorpsgrenzen. Golfbaan Ooghduyne is gesitueerd op het Landal Beach Resort Ooghduyne. Het is een 9-holes baan (par-70) met twee heren en dames afslagplaatsen per hole. Op deze manier loop je de 18 holes van Golfbaan Ooghduyne zonder de holes tweemaal hetzelfde te spelen. De afstand voor de heren (geel) is 5.534 meter en voor dames (rood) 4.984 meter. Gerard Jol ontwierp de baan die in 1992 in gebruik werd genomen. De B-status werd in 1993 verleend, in 1997 volgde de felbegeerde A-status. In 2007 kreeg de club het certificaat van Committed to Green. Golfclub Ooghduyne telt meer dan vierhonderd leden.
Met de Noordzee op steenworp afstand, geeft de wind het spelen op de baan een extra dimensie. Het karakter van Golfbaan Ooghduyne is open met hier en daar struiken en lage bosschages. De gunstige bodemcondities (zandgrond) maken het mogelijk dat de baan het hele jaar door goed bespeelbaar is. Naast de par-70 baan bezit Golfbaan Ooghduyne ook nog een par-3 baan (family golfbaan). Op deze baan kunnen beginnende golfers hun spel verbeteren. Op Golfbaan Ooghduyne werken in totaal drie golfprofessionals. Over Golfbaan Ooghduyne zijn een paar bijzonderheden te melden. Zo bezit de driving range zogenaamde floating balls omdat de driving range aan het water ligt en je de ballen in het water slaat. Daarnaast wordt de rough ‘onderhouden’ door grazende Engelse Suffolk schapen.
Verschillende soorten golfbanen
De golfbaan van Julianadorp aan Zee is een golfbaan die zogezegd dicht in de buurt van de Noordzee ligt en dat geeft een extra dimensie aan het spel. Dat maakt het golf zo interessant, alle banen zijn anders en alle condities zijn ook anders. Geen enkele baan is hetzelfde. Grofweg zijn er in Nederland vijf type banen: zeebanen, bosbanen, parkbanen, glooiende banen en polderbanen (waarmee natuurlijk niet de landingsstrip van Schiphol wordt bedoeld!). Als je op een zeebaan speelt, moet je het meest rekening houden met de elementen. De wind kan een spelbreker zijn, maar ook een grote uitdaging. Op een bosbaan is dat veel minder het geval. Door de bomen en struiken wordt de wind voor een groot deel buitenspel gezet, hetgeen een grote invloed heeft op het spel.
Populair
De golfsport wordt steeds populairder in Nederland. En ook het aantal golfers neemt de laatste jaren explosief toe. Inmiddels is golf na voetbal en tennis de derde sport van Nederland. Deze toename krijgt nog een extra boost als Nederlandse beroepsgolfers het goed doen tijdens internationale wedstrijden. Golfers als Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten hebben Nederland op de kaart gezet in het mondiale golf. En met Joost Luiten heeft ons land zelfs echte topspeler in huis die het waarschijnlijk heel ver gaat schoppen en grote prijzen in de wacht gaat slepen. Op dit moment telt Nederland meer dan tweehonderd golfbanen en is de groei er nog lang niet uit. Ieder jaar worden er weer talloze banen bijgebouwd. Op de Nederlandse golfbanen werken meer dan vijfduizend mensen.
Geschiedenis golfsport
Verschillende sporten kunnen als voorloper beschouwd worden van het huidige golfspel. Als je naar de oude geschriften van de Romeinen, Grieken, Perzen en Egyptenaren kijkt, zie je al verwijzingen naar bepaalde spelvormen die veel van golf weg hebben. Golf op zijn beurt staat aan de basis van sporten als croquet, polo en hockey. Integenstelling tot bijvoorbeeld rugby, heeft golf zich geleidelijk ontwikkeld. De edele sport heeft zich volgens een geëvolueerd proces ontwikkeld.
Er wordt aangenomen dat ‘colf’ de eerste voorloper was van het golfspel van de moderne tijd. In de geschiedschrijving wordt melding gemaakt van colf in Loenen aan de Vecht op 26 december 1297. Men neemt aan dat op deze dag de moord op Floris de vijfde, graaf van Holland en Zeeland zijn, herdacht werd met een spelletje colf. Tijdens het colf werd gespeeld met twee teams, waarbij elk team uit vier personen bestond. In 1360 werd in Brussel het colven verboden binnen de stadsmuren. Door het colven werd er namelijk te veel schade aangericht en vielen er zo nu en dan zelfs gewonden. Uiteindelijk verboden steeds meer steden om colf te spelen binnen de stadsmuren. De eerste stad die een speciale colfbaan liet maken buiten de stadsmuren was Haarlem.
Ook in het dagboek van Gerrit de Veer wordt verslag gedaan over colven. Gerrit de Veer beschreef onder andere de overwintering op Nova Zembla van Willem Barentsz en zijn bemanning. Tijdens die overwintering doodden zij hun tijd met het colven. Naast de Nederlanders zijn het ook de Schotten die beweren dat zij aan de bakermat stonden van de golfsport. In Holland werd omstreeks het jaar 1650 golf gespeeld met Schotse klieken, dat wil zeggen Schotse stokken. Aan het begin van de 16de eeuw werden er veel Hollandse golfballen naar Schotland geëxporteerd. Ook het zogenaamde ‘malie’ wordt ook als een voorloper van het golf gezien. Het malie kan gezien worden als een soort minigolf. Het malie was erg populair ten tijde van de middeleeuwen.
De grote doorbraak in het golfen was het moment dat de Schotten met kleine ballen gingen spelen. Tot die tijd speelden men met grote houten ballen. Op deze manier kon men veel verder slaan en ontstond feitelijk een nieuw type golf. Op de eerste golfbanen in Schotland liepen ook herders met hun schapen. Zodoende werd het gras op de banen kort gehouden en kon er goed gespeeld worden. Een hedendaagse golfbaan bestaat uit negen of achttien holes. De eerste golfbanen hadden een willekeurig aantal holes. Daarnaast schieten er steeds meer zogenaamde championship courses uit de grond. Op dit soort banen is er ook plaats voor veel toeschouwers en tentendorpen. Een hole is opgebouwd uit drie delen: tee, fairway en green. De lengte van een hole bepaalt met hoeveel slagen er gespeeld mag worden: drie, vier of vijf slagen. Met een par wordt het voorgeschreven aantal slagen bedoeld dat gespeeld mag worden op een hole. Sommige golfbanen hebben zelfs een par 6 hole op hun golfbaan. Zo werd in 2010 op de Golf & Country Club Regthuys een par 6 hole aangelegd met een lengte van 704 meter.
Joost Luiten
Joost Luiten is zogezegd een Nederlandse topgolfer. Luiten werd op 7 januari 1986 te Bleiswijk geboren. Luiten won verschillende toernooien op de Europese Tour als professioneel golfer waaronder het Iskandar Johor Open (2011), Oostenrijks Open (2013), KLM Open (2013 en 2016), Wales Open (2014) en het NBO Oman Open (2018). Op de Aziatische Tour werd hij in 2011 de winnaar van het Iskandar Johor Open. Op de Majors boekte Luiten vooralsnog geen indrukwekkende resultaten. Op de Masters werd hij in 2014 nummer 26. Op de US Open werd hij in 2015 nummer 39. Op The Open Championship werd hij in 2019 nummer 32. Op de PGA Championship werd hij in 2012 nummer 21.
Adres Golfbaan Ooghduyne
Ooghduyne 1
1787 PS Julianadorp aan Zee