header image
 

Flyboarden

Met flyboarden worden twee verschillende sporten bedoeld: flyboarden op het land (strand) en flyboarden op het water. Op steenworp afstand van Julianadorp aan Zee ligt het dorpje Groote Keeten (gemeente Schagen). Op het strand van deze kleine badplaats bestaat de mogelijkheid om te flyboarden. Het strand van Groote Keeten is overigens het breedste strand van Noord-Holland. Het strand van Groote Keeten is niet het breedste strand van Nederland. Het breedste strand van ons land is te vinden op het Waddeneiland Terschelling. Als je wilt flyboarden op het water tijdens je verblijf in Julianadorp aan Zee hoef je ook niet ver te reizen, in de marinestad Den Helder kun je deze spectaculaire watersport beoefenen.

Flyboarden Julianadorp aan Zee

Flyboarden op het land (strand)

Flyboarden op het land (strand) wordt ook wel landboarden of kitelandboarden genoemd. De boards die worden gebruikt zijn zogenaamde ‘all terrain boards’ of ‘mountainboards’ en lijken op grote skateboards op luchtbanden of snowboards op luchtbanden. Om de flyboard voort te stuwen, wordt een vlieger (kite), kitesurfvlieger, snowkite of matrasvlieger gebruikt. Op deze manier is het mogelijk dat je op een board jezelf laat voortrekken op het land of strand. Als het hard waait, is het mogelijk om tijdens het flyboarden hoge snelheden te halen en om zelfs los van de grond (strand) te komen en allerlei stunts en tricks uit te voeren.

Flyboarden heeft in Nederland inmiddels een geschiedenis van één decennium. In ons land zijn ongeveer zeshonderd mensen die de sport beoefenen. Enerzijds heb je flyboarders die alleen in de winter de sport beoefenen, omdat ze dan niet kunnen kitesurfen. Anderzijds heb je de echte die-hard flyboarders die de sport het hele jaar door beoefenen. Met name in landen als Frankrijk en Engeland is het flyboarden een enorm populaire sport met vele duizenden beoefenaars. Daar zijn speciale parken gebouwd voor het flyboarden en worden prestigieuze kampioenschappen georganiseerd.

Het is natuurlijk wel een sport met de nodige risico’s omdat je op en boven een harde ondergrond aan het sporten bent. Het is daarom verstandig om een helm te dragen, maar ook knie-, scheen-, en elleboogbeschermers, een backprotector en een impactshort. Het is ook belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt zoals vliegers die goed te depoweren zijn, zodat je op ieder gewenst moment de wind uit de zeilen kunt nemen waardoor je niet in gevaarlijke situaties terecht kunt komen.

Flyboarden op het water

Bij het flyboarden op het water is de flyboard verbonden met een lange slang aan een jetski (waterscooter). Deze jetski zorgt voor de nodige waterdruk waardoor je uit het water opstijgt waarbij een hoogte van meer dan 15 meter kan worden bereikt. Je voelt je op zo’n moment een soort Ironman of andere superheld die over het water kan zweven. Vervolgens duik je als een dolfijn het water weer in. Met het flyboarden kun je dus de meest bizarre stunts en capriolen uithalen. Het is een sport die vrij snel onder de knie is te krijgen. De sport werd in 2011 uitgevonden door de Franse wereldkampioen jetski Franky Zapata. Het is dus nog een hele jonge sport, maar die in hele korte tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen. Heb je tijdens het verblijf in Julianadorp aan Zee zin om te flyboarden op het water? Den Helder is zogezegd de dichtstbijzijnde plaats waar je deze jonge en spectaculaire sport kunt beoefenen.

Powerkiten

Een sport die nauw verwant is aan het flyboarden op het strand, is het zogenaamde powerkiten. Als je aan het powerkiten bent, ben je min of meer aan het vliegeren. Je bent aan het vliegeren met een reuzevlieger die enorm veel trekkracht heeft. Het is een sport die de laatste tijd enorm populair is geworden. Als je gaat powerkiten, kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten materialen. Om goed te kunnen powerkiten is het verstandig om eerst een cursus te volgen.

Als je gaat powerkiten, word je voortbewogen door een zogenaamde powerkite. Een powerkite is een sterke vlieger. Het is een geweldige sport, omdat je ervaart wat de kracht van de natuur is. Doordat er verschillende soorten en maten van powerkites zijn, is het al mogelijk om te kunnen powerkiten bij een windkracht vanaf 1. Er is echter ook een bovengrens, als het harder waait dan windkracht 6 is het niet meer verantwoord om te gaan powerkiten.

Als je het powerkiten een beetje onder de knie hebt, kun je de verworven vaardigheden mooi gebruiken voor andere kitesporten zoals snowkiten, buggyen, kitesurfen en flyboarden. Wat al deze sporten met elkaar gemeen hebben, is dat je goed moet kunnen omgaan met een powerkite. De mensheid maakt al heel lang gebruik van vliegers. De eerste powerkites zijn omstreeks 1900 geïntroduceerd. Pas in het jaar 1990 kwamen de depower-kites op de markt. Dit was ook het begin van het kitesurfen.

Op de markt zijn veel verschillende soorten powerkites te verkrijgen. De beschikbare powerkites worden grofweg in drie groepen verdeeld; powerkites voor beginners, gevorderden en zogenaamde expert powerkites. Daarnaast kan de powerkiter kiezen tussen een normale powerkite of een depower-kite. Er zijn verschillende soorten en maten powerkites voorhanden. Ze zijn bestuurbaar met polsbanden (twee-lijns), handles (vier-lijns) of met een stuurstok (drie-lijns, vier-lijns of vijf-lijns). Een stuurstok wordt een bar genoemd. Het oppervlakte van een powerkite varieert tussen de 1 vierkante meter tot 30 vierkante meter. Het is afhankelijk van de windkracht met welk oppervlakte je het beste kunt powerkiten.

Een depower-kite is een professionele powerkite. Met een depower-kite kun je de kracht van de kite doseren. Met een depower-kite kun je dus heel dynamisch werken; je kunt de kracht die ontstaat verlagen of juist verhogen. Een depower-kite is altijd uitgerust met een stuurstok. Met een depower-kite is het mogelijk om te vliegen als de wind verschillend is. Als je met een depower-kite aan het werken bent, werk je altijd met een harnas oftewel trapeze. Op deze manier worden de armen ontlast en word je niet zo snel moe.

Met een depower-kite is het door een geoefende sporter mogelijk om zogezegd de krachten goed te doseren. Hierdoor is het mogelijk om hoge sprongen te maken en weer op een veilige manier te landen. Omdat het in Nederland vaak waait, kun je in Nederland vaak powerkiten. Het beste kun je beginnen met powerkiten als het nog niet zo hard waait. Verder is het verstandig om niet in de buurt van hoogspanningsmasten en andere grote obstakels te powerkiten.

Franky Zapata

Franky Zapata werd geboren op 27 september 1978 in Frankrijk en is de uitvinder van de Flyboard en Flyboard Air. Zapata heeft zich gespecialiseerd in het maken van persoonsvervoersmiddelen voor over het land en water. Op 4 augustus 2019 vloog Zapata met een Flyboard Air over het Kanaal in een tijd van 22 minuten. Gedurende deze overtocht werd hij geëscorteerd door Franse helikopters en marineschepen. Zapata heeft gedurende zijn leven heel veel competities gewonnen zoals de Champion National SKI Stock (1996), Champion European National Championships RUN F1 (1998), European Champion RUN F1 (1999), Tours US RUN F1 (2000), King of Bercy-Paris RUN F1 (2001) en de European Champion RUN F1 (2005).