Er zijn weinig dingen leuker in het leven dan heerlijk te gaan fietsen door de duinen van de Nederlandse Noordzeekust. Met een frisse zeewind die je haren doet wapperen en met een stralende zon op je snoet die je huid doet bruinen. Doordat de fietsinfrastructuur van Nederland zo perfect is, hoef je vrijwel nooit je te bekommeren om je veiligheid en kun je constant genieten van de omgeving. Vanuit Julianadorp aan Zee zijn er talloze gevarieerde fietstochten te ondernemen die de moeite meer dan waard zijn.
Langs de Noordzeekust, dwars door de duinen
Vanuit Julianadorp aan Zee kun je langs de Noordzee naar het noorden fietsen of je laten afzakken naar het zuiden. Als je noordwaarts gaat fietsen, kom je via Huisduinen (Den Helder) uiteindelijk in Den Helder terecht. Dé marinestad van Nederland is de meest noordelijke plaats van de Kop van Noord-Holland (Noorderkop). Vanaf Julianadorp aan Zee is dit is een fietstocht van ongeveer vijfentwintig minuten. Vanuit Den helder kun je onder andere met de veerboot naar Texel: dit grootste Nederlandse Waddeneiland is een waar fietsparadijs!
Als je naar het zuiden fietst, is de route natuurlijk veel langer. Je passeert dan de volgende kustplaatsjes: Groote Keeten (Schagen), Callantsoog (Schagen), Sint Maartenszee (Schagen), Petten (Schagen), Camperduin (Bergen), Groet (Bergen), Schoorl (Bergen), Bergen, Bergen aan Zee (Bergen), Egmond aan Zee (Bergen), et cetera … Als je helemaal langs de kust blijft doorfietsen, kom je uiteindelijk terecht in het Zeeuwse Cadzand, de meest zuidelijk gelegen badplaats van de Nederlandse Noordzeekust! Maar dan ben je wel 3 dagen onderweg!
Op het strand
Het is natuurlijk ook interessant om op het strand te gaan fietsen. Voor mensen met een mountainbike is dat uiteraard helemaal geen probleem. Een betere conditietraining is amper voorstelbaar. Als je de vloedlijn opzoekt, kost dat de minste inspanning. Om door het losse strandzand te ploeteren, is veel meer conditie nodig. Je bent geneigd om banden met dikke noppen te monteren onder de fiets, maar dat moet je juist niet doen. Je kunt het beste banden gebruiken die nauwelijks of geen profiel hebben. De banden moeten ook niet te hard worden opgepompt. Als je er minder lucht inpompt, wordt het bandoppervlak breder en kun je op het strand beter uit de voeten. Er worden ook strandwedstrijden voor fietsers in Nederland gehouden, meestal in het najaar en de winter.
Door het polderlandschap van de Kop van Noord-Holland
Julianadorp aan Zee ligt midden in de Koegraspolder. De Koegraspolder vormt samen met de aanpalende Zijpe- en Hazepolder en de Anna Paulownapolder een zeer uniek gebied. Dit gebied wordt namelijk de Noordelijke Bollenstreek genoemd en telt 12.000 hectare aaneengesloten bloembollenvelden. Hiermee is dit gebied groter dan de Zuidelijke Bollenstreek van Zuid-Holland. De Noordelijke Bollenstreek is zelfs de grootste bloembollenstreek ter wereld! Je kunt je wel voorstellen hoe het voelt om door dit gebied te fietsen als alle bloembollen in volle bloei staan. Eind april en begin mei is het bingo! Dan staan er miljoenen sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies, gladiolen, et cetera in bloei en kleurt en fleurt het landschap betoverend en hypnotiserend. Een mega-Keukenhof waar je zonder toegangskaartje doorheen mag fietsen!
Bollenfietsroute Julianadorp
Er is een fraaie fiets-knooppunt-route uitgezet rond Julianadorp die langs de mooiste bollenvelden van het dorp en diens directe omgeving (Callantsoog en Groote Keeten) leidt. Deze route start op Duinweg 13 te Callantsoog en heeft een lengte van 42 kilometer. Deze fiets-knooppunt-route volgt de volgende knooppunten: 94, 12, 84, 26, 31, 79, 81, 13, 92, 71, 72, 11, 09, 07, 21, 06, 75, 18, 93 en 94.
Fietsen huren
Op de meeste vakantieparken en campings van Julianadorp aan Zee kunnen de gasten die daar logeren of kamperen, fietsen huren. Daarnaast zijn er verschillende fietswinkels en fietsenmakers in het kustplaatsje waar je reguliere fietsen, elektrische fietsen, kinderfietsen, kinderzitjes en fietstassen kun huren.
Fietsen is gezond
Nederland is bij uitstek een fietsland. Nergens in de wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Zowel op het platteland als in de steden klimt men dag in, dag uit op de fiets. Er zijn dan ook goede redenen om de fiets te pakken. De voordelen voor het milieu zijn duidelijk als je fietst. Fietsen is een hele efficiënte manier om jezelf voort te bewegen. Met hetzelfde energieverbruik kun je met fietsen drie keer sneller voortbewegen dan met lopen.
Mensen die regelmatig fietsen, zullen minder last hebben van overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziektes, hartritmestoornissen en bepaalde vormen van kanker. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak op een fiets zitten tot wel vijftig procent een verminderde kans op de genoemde hartritmestoornissen hebben. Iedereen is gebaad bij een hoge weerstand. Als je een hoge weerstand hebt, ben je minder vatbaar voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Van regelmatig fietsen is gebleken dat dit de weerstand van de mens aanzienlijk doet verhogen waardoor de fietsende medemens minder vaak ziek is.
Tegenwoordig is het bijna niet meer te doen om met een auto fatsoenlijk door Nederland te rijden. Iedere dag vallen er weer kilometerslange files te noteren en zijn mensen urenlang onderweg om thuis te komen. Met een fiets heb je daar natuurlijk geen last van. Als het werk op fietsafstand is, kun je heel veel tijd besparen door in plaats van een auto, een fiets te nemen. Als je regelmatig fietst, verhoog je daarmee de hartcontractie met meer dan 5 procent. Hierdoor treedt er ook een verhoging van de hersenactiviteit op. Doordat de bloedcirculatie in de hersenen toeneemt, neemt ook het zuurstofgehalte toe in het brein en kunnen er betere prestaties van het geheugen worden verwacht.
Ook het darmkanaal heeft baat bij meer beweging, zoals regelmatig fietsen. Door het fietsen, werkt het spijsverteringsstelsel beter en wordt het voedsel beter verteerd. Hardlopen en fietsen zijn daarnaast dé methodes om veel vet te verbranden. Voor zware mensen kan hardlopen een groot probleem zijn, er wordt dan namelijk ook een groot beroep gedaan op de botten en pezen. Bij fietsen vervallen al deze nadelen. Je zit uiteraard tijdens het fietsen op een zadel, een zadel dat het grootste gewicht opvangt, waardoor onder andere de kwetsbare knieën niet worden belast. Je kunt op verschillende manieren fietsen; je kunt er alleen op uittrekken, met je gezinnetje of met een hele groep mensen. Ook de kleinste kinderen kunnen mee op kinderzitjes of middels speciale aanhangfietsen.
Electrische fiets
De electrische fiets heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Veel mensen denken dat de electrische fiets (e-bike) een moderne uitvinding is. Niets is echter minder waar. Het eerste patent voor een electrische fiets werd al in 1895 uitgegeven. Ook in 1897 werd een bepaald type electrische fiets gepatenteerd. Een jaar later werd er weer een patent aangevraagd voor een electrische fiets. In 1899 volgde nog een patent voor een bepaalde techniek van een elektrische fiets. Vandaag de dag worden er heel veel e-bikes verkocht. Vooral voor oudere mensen is het ideaal; zij kunnen toch blijven fietsen; ondanks het feit dat zij conditioneel niet meer helemaal topfit zijn.