header image
 

Duindoornbessen pukken

De duinen van Julianadorp aan Zee zijn prachtig! Je kunt er heerlijke wandelingen maken. Het strand van het Noord-Hollandse badplaatsje is middels vier verschillende strandopgangen te bereiken. Wat opvalt, is dat de duinen hoog zijn. Op sommige plekken lijken het wel muren van zand!

Eetbare vruchten 

Als je door de duinen wandelt, zie je overal planten die vruchten dragen die eetbaar zijn voor de mens. Vaak hebben ze hele opvallende kleuren. Dat is uiteraard niet voor niets; dat heeft een reden. Doordat ze zo opvallend gekleurd zijn, zijn ze aantrekkelijk voor dieren. Als de dieren ze dan opeten, worden op deze manier de zaden verspreid en is het voortbestaan van de plantensoort geborgd!

Duindoorn

De duindoorn is een voorbeeld van een vruchtdragende plantensoort waarbij de vruchten eetbaar zijn. De natuurlijke habitat voor de duindoorn vormen open, kalkrijke duinen. Deze zijn ook te vinden in de duinen van Julianadorp aan Zee. De bessen van de duindoorn zitten boordevol met mineralen, lignanen, plantensterolen, flavonoïden, carotenoïden, vitamine E en vitamine C. Het is heel erg leuk om duindoornbessen te plukken in de duinen van Julianadorp aan Zee!

Toepassingen

Duindoornbessen kennen veel verschillende toepassingen. Eén daarvan is de  duindoornolie. Uit de zaden en/of pulp van de duindoornbessen kan duindoornolie gewonnen worden. Duindoornolie heeft een positieve invloed op de wondgenezing. Verder wordt het onder andere gebruikt in verschillende cosmetische producten. 

Dronken vogels

De duindoornbessen gaan in de winter gisten waardoor er alcoholvorming in de bessen plaatsvindt. Als vogels er dan van gaan snoepen, kunnen ze dronken worden! Het is grappig om te zien hoe spreeuwen, lijsters en kramsvogels met een stuk in hun kraag zich voortbewegen!

Hoogste duin van Nederland

De hoogste duin van Nederland bevindt zich in het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl. De duin toornt maar liefst 55,4 meter boven het landschap uit. Op de tweede plaats staat een duin uit het Zeeuwse Zoutelande. Met een hoogte van 54 meter, is deze duin een kleine anderhalve meter lager dan die van Schoorl. De Schoorlse Duinen vormen een fantastisch natuurgebied; naast het feit dat het de hoogste duin van het land bevat, is het met een afstand van vijf kilometer ook het breedste duingebied van het land. De Schoorlse Duinen worden doorkliefd door oneindig veel fiets- en wandelpaden. Natuurliefhebbers kunnen dus met volle teugen genieten van dit unieke natuurgebied.