Duiken voor de kust van Julianadorp aan Zee is iets wat sportduikers heel graag zouden willen doen. Duiken op de Noordzee heeft iets speciaals. Op de bodem van de Noordzee liggen oneindig veel wrakken waarop gedoken kan worden. Het behoeft nauwelijks betoog dat het alleen voor hele ervaren duikers is weggelegd om op de Noordzee te duiken. In Julianadorp aan Zee bevinden zich geen duikverenigingen, maar in het op steenworp afstand liggende Den Helder wel. Julianadorp aan Zee behoort overigens tot de gemeente Den Helder. Uiteraard is Den Helder dé marinestad van Nederland. De mariniers zijn de elite-eenheden van de marine die uiteraard ook duikvaardig moeten zijn!
Duikcentrum Den Helder
Duikcentrum Den Helder bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er een vulstation aanwezig waar je duikflessen kunt vullen met perslucht of Nitrox. Het vulstation vult alleen maar flessen die goedgekeurd zijn; waarbij de duikflessen bovendien moeten toebehoren aan gecertificeerde duikers. Duikcentrum Den Helder heeft een duikteam: Duikteam Den Helder. Dit duikteam zag in 2002 het levenslicht. Duikteam Den Helder werkt diens zwembadtrainingen af bij het Aquacentrum te Den Helder. Bij dit duikteam is het mogelijk om verschillende duikopleidingen te volgen.
Onderwatersport vereniging de Aquanauten
Bij Onderwatersport vereniging de Aquanauten worden verschillende onderwatersporten beoefend zoals sportduiken, onderwaterhockey en zwemtrainingen. Onderwatersport vereniging de Aquanauten traint in zwembad het Heersdiep te Den Helder. Dit zwembad is in het bezit van een zogenaamde duiktoren; Triton 12. Op basis van de naam zou je denken dat de duiktoren een diepte heeft van 12 meter, maar dat is niet waar; de duiktoren heeft een diepte van 9 meter!
Jacques-Yves Cousteau
Jacques-Yves Cousteau werd geboren op 11 juni 1910 in Saint-André-de-Cubzac en stierf op 25 juni 1997 in Parijs. Cousteau wordt beschouwd als een van de grootste ontdekkingsreizigers en maritieme onderzoekers van de moderne tijd. In eigen land werd Cousteau ‘le commandant Cousteau’ genoemd, buiten Frankrijk was hij bekend als Jacques Cousteau of kapitein Cousteau. Het beroemdste expeditieschip dat Cousteau kocht was ongetwijfeld de Calypso. Met dit schip maakte hij veel zeereizen. Doordat de camera’s meegingen, kon de rest van de wereld meegenieten van zijn avonturen. In 1956 won een van zijn films een belangrijke prijs op het prestigieuze filmfestival van Cannes!