header image
 

Diskgolf

Diskgolf (discgolf) spelen op het strand van Julianadorp aan Zee, is uiterst spectaculair. Het is een relatieve jonge sport die Nederland aan het veroveren is. Het is sowieso leuk om iets actiefs op het strand van de Noord-Hollandse badplaats te doen! 

Verschillen

In veel opzichten lijkt diskgolf op het traditionele golf. Uiteraard zijn er wel de nodige verschillen. Bij het traditionele golf wordt gebruikgemaakt van verschillende clubs en een golfballetje. Bij het diskgolf daarentegen wordt gebruikgemaakt van een vliegende schijf oftewel frisbee. Evenals bij het gewone golf is het de bedoeling bij het diskgolf om iedere hole in zo min mogelijk worpen te lopen. Vanaf de tee wordt een discgolfdisc naar het doel geworpen hetgeen de hole wordt genoemd.

Polehole

Verschillende doelen kunnen de hole zijn; doorgaans wordt de zogenaamde polehole gebruikt. Een polehole is een metalen mand die op een stok staat. Vroeger werden andere doelen gebruikt zoals lantaarnpalen en bomen. Iedere speler moet zijn worp uitvoeren vanaf de plek waar de vorige worp is geland. Diskgolfers worden constant uitgedaagd door de hindernissen in en langs de fairway zoals bomen en struiken. Dat maakt het spelletje zo leuk en boeiend.  

Stabiliteit versus aerodynamica

Bij het diskgolf wordt gebruikgemaakt van drie verschillende soorten discs: driver, midrange en putter. Er zijn grote verschillen tussen deze discs aangaande de stabiliteit en aerodynamica. Vanaf de tee wordt de driver geworpen; deze disc is zeer aerodynamisch, maar daarentegen ook heel instabiel. Om vanaf de fairway naar de basket te werpen, wordt de midrange-disc gebruikt. De putter wordt uiteindelijk ingezet om de hole af te maken. De putter is erg stabiel, maar daarentegen niet aerodynamisch.