header image
 

Bruinvissen spotten

Bruinvissen spotten voor de kust van Julianadorp aan Zee; wat een waanzinnige ervaring is dat! Je staat op het strand en je ziet ze voorbij zwemmen. In de Noordzee leven verschillende soorten zeezoogdieren; zeehonden zijn het meest bekend. De gewone en de grijze zeehond komen langs de Nederlandse kust veelvuldig voor. De bruinvis daarentegen is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee! Er zijn verschillende schippers die zeehond- en bruinvisspottours aanbieden; zeer de moeite waard om mee te gaan!

Zeevarken 

Vroeger werd de bruinvis ook wel water- of zeevarken genoemd. De beesten kunnen een maximale lengte van 1,80 meter bereiken met een maximaal gewicht van 60 kilogram. De paradox is dat de bruinvis geen vis is, maar een zeezoogdier en bovendien geen bruine kleur heeft, maar grijs/wit; de rug is donkergrijs en de buik is helderwit. Bruinvissen leven alleen of in kleine groepen. De groepen bestaan uit twee tot tien exemplaren. Op het menu van zeevarkens staan kleine levende dieren zoals garnalen, pijlinktvissen en vissen. Zelf staan bruinvissen op de eetkaart van orka’s, haaien en grijze zeehonden! 

Gevangenschap 

Bruinvissen worden in Nederland ook in gevangenschap gehouden. In Dolfinarium Harderwijk leven verschillende bruinvissen. Deze dieren waren gestrand, maar konden na hun revalidatieperiode niet meer teruggezet worden in de Noordzee. In Dolfinarium Harderwijk bevindt zich de stichting SOS Dolfijn. Zij hebben een speciaal opvangcentrum voor kleine walvisachtigen. Bruinvissen die gestrand zijn, kunnen hier weer aansterken. Als ze niet meer terug kunnen naar de zee, blijven ze in het dolfinarium. 

Op het bord 

Vroeger werd bruinvis veel gegeten, vandaag de dag vrijwel niet meer. Bruinvis was in de middeleeuwen echt volksvoedsel. Het zeebeest werd gekookt en gekruid met kaneel, saffraan en peper. Door de vorm van zijn snuit, verwierf hij de naam varkensvis, zeevarken en meerzwijn!