header image
 

Bridgen

Bridgen in Julianadorp aan Zee is een leuke bezigheid. Dat geldt voor de mensen die in Julianadorp aan Zee wonen en voor de toeristen die op vakantie zijn in het Noord-Hollandse kustplaatsje. Bridge is naast een kaartspel ook duidelijk een denksport. Men streeft bij het wedstrijdbridge er zoveel mogelijk naar om de geluksfactor uit te schakelen. Als je goed wil bridgen, moet er doorlopend een beroep gedaan worden op de samenwerking tussen partners, logisch denken, geheugen en concentratie.

Windrichting

Bridge wordt gespeeld door vier deelnemers met tweeënvijftig kaarten. De kaarten worden één voor één gedeeld. Hierbij wordt begonnen met de speler die links van de gever zit. Er wordt dan met de klok mee gedeeld totdat iedere speler dertien kaarten heeft. Elke speler van het bridge-spel krijgt de naam van een windrichting: west, oost, zuid en noord. West en oost spelen samen en vormen dus een paar. Zij nemen het dus op tegen zuid en noord die dus ook een paar vormen. Het bridge-spel bestaat uit twee delen: het bieden en het spelen.

Julianadorper B.C.

Veel mensen die op vakantie gaan naar Julianadorp aan Zee, vinden het leuk om te bridgen. Als je met een groepje vrienden of familie een vakantiehuisje of een andere vakantie-accommodatie hebt gehuurd op één van de vakantieparken is het natuurlijk heel erg gezellig om ’s avonds een kaartje te gaan leggen na een fantastische dag op het Noordzeestrand. Mensen die in Julianadorp wonen, kunnen gaan bridgen bij de Julianadorper B.C. Bij deze bridge-club wordt iedere maandagavond het bridge-spel gespeeld in het MFC ’t Dorpshuis (adres: Middelzand 3504, 1788 ES Julianadorp).  

Denksport

Mensen die succesvol een denksport willen bedrijven, moeten over een groot analytisch vermogen beschikken. De volgende denksporten worden in competitieverband gespeeld: bridge, dammen, go, reversi (othello), schaken, scrabble, shogi, stratego, magic en xiangqi. Door de International Mind Sport Association (IMSA) worden de volgende zes denksporten erkend: bridge, schaken, dammen, go, mahjong en xiangqi. Sommige activiteiten worden door sommige mensen als denksport gezien. Echter, in deze activiteiten wordt geen competitie gespeeld. Dan moet je denken aan: manillen, poker, puzzelen, skat, sudoku, tectonic, kakuro en mankala. Mensen die regelmatig een denksport bedrijven, blijven scherp van geest; alhoewel daar geen consensus over bestaat onder de geleerden!