header image
 

Bramen plukken

Bramen plukken! Wie is daar nou niet groot mee geworden! Als klein kind met een emmertje eropuit trekken. Er bestaan overigens meer dan zeshonderd soorten bramen; de braam is familie van de aardbei. Het is ook leuk om tijdens het verblijf in Julianadorp aan Zee bramen te gaan plukken. En dan lekker op het strand opeten. Twee maanden per jaar is het feest; dan bestaat de mogelijkheid om ze te plukken; dat geldt voor de maanden augustus en september. Helaas bederven bramen heel snel; ze zijn slechts één á twee dagen goed in de koelkast. Bewaren in de diepvries kan natuurlijk óók; dan zijn ze uiteraard veel langer houdbaar!

Yoghurt

Bramen kun je zo uit het vuistje opeten, maar je kunt ze uiteraard ook ergens doorheen mengen zoals bijvoorbeeld door yoghurt. Als je een frisse salade wil maken, passen bramen daae ook heel goed in. En voor de bakkers onder ons, lonkt uiteraard de bramentaart. Yoghurt is een melkproduct dat men op een gecontroleerde manier heeft laten fermenteren en verzuren. Door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën voltrekt zich de fermentatie. Hiervoor wordt een staafvormige en bolvormige bacterie gebruikt. In eerste instantie wordt de melk gepasteuriseerd op 80-90 graden Celsius. De reden om te pasteuriseren is om eventuele ziekteverwekkers te doden. Door het pasteuriseren ontstaat er ook een gedeeltelijke denaturatie van het melkeiwit waardoor de melk beter fermenteerbaar is. Yoghurt is op verschillende manieren onder te verdelen: standyoghurt en roeryoghurt. Een andere manier om yoghurt te onderscheiden, is middels het vetpercentage: volle yoghurt, halfvolle yoghurt en magere yoghurt.

Jam

De echte liefhebbers van bramen maken vanzelfsprekend bramenjam! Dat is helemaal niet moeilijk. Om bijvoorbeeld zeshonderd milliliter bramenjam te maken heb je bovendien niet veel ingrediënten nodig; slechts drie: vijfhonderd gram bramen, tweehonderd gram geleisuiker en één eetlepel citroensap. Ten eerste moeten de bramen gewassen en gepureerd worden. Als je een pitloze bramenjam wil hebben, moet je de substantie door een zeefje trekken. Vervolgens doe je de substantie in een pannetje en voeg je de suiker en citroensap toe. Daaropvolgend laat je de substantie twee minuten doorkoken en klaar is de jam! De bramenjam kun je vervolgens in potjes doen die je vacuüm kunt afsluiten. De jam blijft ongeopend één jaar goed!