header image
 

Beachkorfballen

Beachkorfballen op het strand van Julianadorp aan Zee is een geweldige activiteit. Het is natuurlijk een fantastisch groepsuitje om op het strand lekker actief te zijn. Het is een sport die mooi in het rijtje van beachtennis, beachvolleybal en beachrugby valt. Eén voor één sporten die leuk zijn om te doen op een zomerse dag op het strand van het Noord-Hollandse kustplaatsje. En daar is ruimte genoeg voor; het strand van Julianadorp aan Zee is lang en breed. 

Alternatief 

Het zaalkorfballen is echt binnenactiviteit; speelt zich af in de zaal. Hoe leuk is het dan wel niet om gedurende de zomerperiode ook te blijven korfballen op het strand. Op die manier kun je prettig blijven trainen en hou je de techniek en conditie mooi op peil. Bovendien is het strandkorfbal (beachkorfbal) veel zwaarder dan het zaalkorfbal. Dit heeft uiteraard te maken met de ondergrond. Door het losse zand, moet er door de benen veel meer werk worden verzet; hetgeen dus meer kracht en energie kost. Beachkorfbal zag het levenslicht in het jaar 2000. Bij het beachkorfbal wordt vier tegen vier gespeeld. Sinds 2014 wordt ieder jaar het NK Beachkorfbal gespeeld; een evenement waar jaarlijks meer dan 100 teams aan deelnemen! 

Spelregels

De spelregels van het beachkorfbal worden bepaald door de IKF. Op bepaalde punten verschillende de regels van het zaalkorfbal met die van het beachkorfbal. Het beachkorfbalveld heeft een breedte van negen meter en een lengte van achttien meter. De twee korven zijn gepositioneerd op drieënhalve meter uit de achterlijn. De ene partij bestaat uit vier leden: twee dames en twee heren. Dat geldt uiteraard ook voor de andere partij. Op ieder moment van de wedstrijd mag er gewisseld worden; waarbij er bovendien onbeperkt gewisseld mag worden. De totale wedstrijdduur bedraagt twee keer zes minuten. Als er een doelpunt valt, is het de niet-scorende partij toegestaan om direct door te spelen.  

Nederlandse sport

Van origine is korfbal een Nederlandse sport; in 1902 door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen bedacht. Korfbal is één van de weinige sporten die gemengd wordt gespeeld; dames en heren. Buiten Nederland en België om, geniet korfbal weinig bekendheid en populariteit in de rest van de wereld. Nederland telt meer dan 500 clubs waar zo’n 100.000 korfballers bij zijn aangesloten. In België liggen deze aantallen aanzienlijk lager; ongeveer 70 clubs en 8.000 aangesloten leden!