De grootste attracties van Julianadorp aan Zee zijn uiteraard het brede strand, de mooie Noordzee en het prachtige duinlandschap. Voor een geslaagd stranddagje kun je terecht op één van de vier strandslagen (strandtoegangen, strandopgangen) die het kustplaatsje rijk is.
Strandhuisjes
Op het strand van Julianadorp aan Zee staan de beroemde strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes. Het is een geweldige ervaring om daarin te kunnen overnachten.
Julianadorp aan Zee is overigens niet de enige kustplaats van Noord-Holland waar strandhuisjes/duinhuisjes te huur zijn. Ze zijn ook te vinden in Bloemdaal aan Zee en Egmond aan Zee. Ook in Zuid-Holland (Hoek van Holland en Kijkduin) en Zeeland (Kamperland, Cadzand-Bad, Dishoek (Koudekerke), Ouddorp, Brouwershaven en Breskens) zijn strandhuisjes te vinden.
Strandslagen
Terug naar de strandslagen. Twee strandslagen zijn super toeristisch en bij de andere twee strandslagen (het meest noordelijke en het meest zuidelijke strand) komen de natuur- en rustzoekers helemaal aan hun trekken. De totale lengte van het strand van Julianadorp aan Zee bedraagt 4 kilometer. Bij alle strandopgangen is het gratis parkeren en zijn er fietsenrekken geplaatst. Bovendien zijn er nooit files richting het strand van Julianadorp aan Zee. Voor mensen met jonge kinderen is het ideaal om met een bolderwagen naar het strand te gaan.
Schoonste strand van Noord-Holland
Op dit moment heeft Julianadorp aan Zee twee strandslagen (de twee toeristische stranden) die in het bezit zijn van de zogeheten Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding. Dat wil zeggen dat deze stranden aan de criteria voldoen die gesteld worden aan het verkrijgen van de Blauwe Vlag. Voor toeristen is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede en schone stranden.
Het strand van Julianadorp aan Zee maakt onderdeel uit van een unieke drie-eenheid: duinen, strand en zee. Tezamen vormt dat een betoverend mooi landschap waarin het zeer aantrekkelijk recreëren is. Het strand is ook een omgeving waar tal van dieren, waaronder heel veel vogels, leven. Uiteraard is dat voor vogelliefhebbers een waar eldorado! Bovendien wordt het strand van Julianadorp regelmatig verkozen tot het schoonste strand van Noord-Holland en staat het vaak in de top drie van het schoonste strand van Nederland. Julianadorp aan Zee kent zogezegd vier mooie strandslagen: Strandslag Falga, Strandslag De Zandloper, Strandslag Julianadorp en Strandslag Drooghe Weert.
Strandslag Falga
Strandslag Falga is het meest noordelijke strand van Julianadorp aan Zee. Het strand bij Strandslag Falga is puur natuur en kent verder geen faciliteiten (geen sanitaire voorzieningen en geen strandpaviljoen). Mensen die van rust houden moeten naar deze strandslag togen. Een deel van de linker kant van het strand is bedoeld voor naakrecreatie. Naaktrecreatie is toegestaan tussen de strandpalen (kilometerpalen) 4.09 en 5.00. Op het strand zijn borden geplaatst die naaktrecreatie toestaan.
Strandslag De Zandloper
Strandslag De Zandloper stond vroeger ook wel bekend als ‘Ship on the Beach’, genoemd naar het toenmalige aanwezige strandpaviljoen. Inmiddels is het paviljoen vervangen. Strandslag De Zandloper heeft de Blauwe Vlag. Het strand heeft een bewaakte strandpost van de SSN/Reddingsbrigade in het zomerseizoen. Strandslag De Zandloper heeft geen faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Strandslag De Zandloper heeft een strandpaviljoen luisterend naar de naam Zee van Tijd. Aan de Zanddijk hoek Noorder Sandt is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer vijf minuten lopen naar het strand. De toegangsweg naar het strand is geheel verhard, maar de weg er naartoe loopt over een steile duintop, daardoor is de strandopgang wat lastig toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.
Strandslag Julianadorp
Strandslag Julianadorp is de grootste en meest bekende strandopgang van Julianadorp aan Zee. Strandslag Julianadorp heeft evenals Strandslag De Zandloper een Blauwe Vlag. Het strand heeft ook een bewaakte strandpost van de SSN/Reddingsbrigade in het zomerseizoen. Strandslag Julianadorp heeft bovendien faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking, waaronder een speciale strandrolstoel. Strandslag Julianadorp heeft een strandpaviljoen luisterend naar de naam Paal6. Bij dit paviljoen is de bovengenoemde strandrolstoel te verkrijgen. Voor de echte liefhebbers is het mogelijk om op Strandslag Julianadorp te verblijven in één van de beroemde (slaap)strandhuisjes die beheerd worden door het nabijgelegen Landal Beach Resort Ooghduyne. Bij de afrit naar het bungalowpark Strandslag Julianadorp en het restaurant Noordzee is een parkeerterrein waar je de auto vrij kunt parkeren. Vanaf het parkeerterrein is het een paar minuten lopen naar het strand. De toegangsweg naar het strand is geheel verhard en makkelijk toegankelijk voor een rolstoel.
Strandslag Drooghe Weert
Strandslag Drooghe Weert is het meest zuidelijke strand van Julianadorp aan Zee en is aangewezen als natuurstrand/ruststrand zonder voorzieningen. Strandslag Drooghe Weert is één van de mooiste stranden van de Kop van Noord-Holland (de Noordkop). Het strand is heel breed en mooi wit. Door de rustige ligging komen in de omringende duinen veel verschillende soorten vogels voor. Tussen de strandpalen 8.40 en 9.40 is naakrecreatie (naaktstrand/naturistenstrand) toegestaan.
Honden en paarden op het strand
Honden zijn op het strand van Julianadorp aan Zee het hele jaar toegestaan. Van 1 mei tot 1 oktober moeten de trouwe viervoeters echter wel aangelijnd zijn. In deze periode is het namelijk druk op het strand. Uiteraard moeten de uitwerpselen van Fikkie of Pluto door de eigenaar worden opgeruimd. Ook paarden (of andere rijdieren) zijn het hele jaar toegestaan op het strand van Julianadorp aan Zee. Echter van 1 mei tot 1 oktober mogen de edele dieren niet tussen 09.00 en 19.00 uur op het strand zijn.
Reddingsbrigade Den Helder
De Reddingsbrigade Den Helder beschikt over twee posten in Julianadorp aan Zee: post Zandloper en post Julianadorp. Deze twee posten zijn in de zomermaanden geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op door de weekse dagen worden de posten bezet door betaalde krachten die aangevuld worden met vrijwilligers. In het weekend worden de posten alleen bezet door vrijwilligers. De Reddigsbrigade Den Helder hanteert verschillende soorten vlaggen. Bij de gele vlag is het te gevaarlijk om te zwemmen. Bij de rode vlag is het verboden om te zwemmen. Bij de vraagteken vlag is een kind gevonden of is er een kind zoek.
Als je de gevaren niet goed kent, kan het baden en zwemmen in de Noordzee levensgevaarlijk zijn. De grootste dreiging gaat uit van de stroming. De stroming wordt beïnvloed door enerzijds de wind en anderzijds het getijde. Door deze twee factoren is de stroming steeds weer anders. Als je eenmaal door een stroming gegrepen wordt, heeft het geen zin om daar tegen te vechten; de stroming wint het altijd van de mens.
Aan de kust van Julianadorp aan Zee liggen golfbrekers. Rondom deze golfbrekers ontstaan sterke stromingen die bovendien als richting de open zee hebben. Het is dus gevaarlijk om in de buurt van de golfbrekers te baden of te zwemmen. Verder is het goed om je te realiseren dat de bodem van de Noordzee niet vlak is, maar plotseling over kan gaan in een veel dieper gedeelte. Voor mensen die niet zo goed kunnen zwemmen, kan dit tot een gevaarlijke situatie leiden. In de Noordzee zwemmen wel haaien, maar geen gevaarlijke haaien. Er zijn feitelijk twee soorten dieren waar je als zwemmer of bader voor moet opletten: kwallen en kleine pietermannen. Door kwallen kun je gebeten worden en door kleine pietermannen gestoken. Als dat gebeurt, spoed je dan direct naar de post van de Reddingsbrigade, zij kunnen direct eerste hulp verlenen. De kans van kwallen op het strand is het grootst als de wind uit het oosten komt.