De zonnigste kustplaats van Nederland is Julianadorp!

Iedereen die op een VVV-kantoor werkt van een Nederlandse badplaats, zal proberen om de badplaats zo goed mogelijk te verkopen aan potentiële bezoekers van de badplaats. Het verzinnen van een goede slogan kan daarbij uiteraard prima helpen. Een goede slogan zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de bewuste badplaats het meest aantal zonuren per jaar van Nederland telt.

Noord-Hollandse kustplaatsje

Er zijn echter heel veel vaderlandse badplaatsen die met deze slogan schermen! Maar uiteraard gaat de schoen dan wringen, want er kan natuurlijk maar één badplaats zijn waarvoor dit daadwerkelijk geldt. Het VVV-kantoor van Julianadorp aan Zee is het enige VVV-kantoor die met deze slogan aan het werk mag gaan. Het Noord-Hollandse kustplaatje telt daadwerkelijk het meest aantal zonuren per jaar van Nederland en is daarmee de zonnigste kustplaats van ons land. Sterker nog, het is het meest zonnige plaatsje van het hele land! Overigens telt Julianadorp aan Zee schitterende vakantieparken.

De vraag is dan uiteraard hoe het komt dat Julianadorp aan Zee er met deze eer vandoor kan gaan?

Het antwoord heeft met de Noordzee te maken. De Noordzee is relatief koud. Boven koud water verdampt er weinig water en treedt er derhalve weinig wolkenvorming op. Op het moment dat er dan een westenwind staat, en dat is meestal het geval, is er langs de smalle kuststrook veel ruimte voor opklaringen. De zon zal dan uitbundig stralen! In het binnenland van Nederland heb je te maken met grond. De grondtemperatuur is veel hoger dan de Noordzeewatertemperatuur. Als gevolg hiervan zal warme lucht opstijgen en op grote hoogte tot wolkenvorming leiden!