De zonnigste badplaats van Nederland is Julianadorp!

Als je op een VVV-kantoor werkt, is het zaak om slogans te verzinnen. Slogans die mensen triggeren om jouw stad, dorp of regio te vereren met een bezoekje. Eén van de beste slogans waar kustplaatsjes mee kunnen schermen is de bewering dat zij beschikken over het meest aantal zonuren per jaar van Nederland. Als je namelijk op het strand bent, wil je wel over zon beschikken om je huidje te bruinen. Er is in Nederland maar één kustplaats die daadwerkelijk de claim kan leggen over het meest aantal zonuren te beschikken en dat is Julianadorp aan Zee!

Julianadorp aan Zee

Julianadorp aan Zee! Het kustplaatsje dat helemaal in de Kop van Noord-Holland ligt en bovendien over fantastische vakantieparken beschikt. De badplaatsen van de Kop van Noord-Holland worden veel minder massaal bezocht dan die van de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Je kunt er bovendien nog gewoon je auto parkeren bij het strand en hoeft ook niet in de file te staan richting het strand. En als de zon er dan ook nog heel vaak schijnt is het helemaal een groot feest!

In Nederland krijgen alle plaatsen aan de kust op jaarbasis meer zonuren dan de plaatsen in het binnenland! Hoe kan dat?

De sleutel ligt bij de Noordzee! De Noordzee bevat relatief koud water, waaruit maar weinig water verdampt en er dus maar weinig wolkenvorming boven de zee optreedt. Tel daarbij op dat in ons land de wind meestal uit het westen blaast. Met andere woorden; er zijn niet veel wolken die de kuststrook verduisteren! Wat meer landinwaarts wordt het een heel ander verhaal. De grondtemperatuur is namelijk veel hoger dan de watertemperatuur. Als gevolg hiervan zal warme lucht opstijgen en op grote hoogte condenseren tot wolken. Wolken die op hun buurt doodleuk voor de koperen ploert schuiven.