De zeewatertemperatuur van de Noordzeekust van Julianadorp!

Iedereen die in het zeewater wil springen van de Noordzee die zich bevindt voor Julianadorp aan Zee, wil natuurlijk wel weten wat zo ongeveer de zeewatertemperatuur is. Echter de oppervlaktewatertemperatuur van de Noordzee wordt door heel veel factoren bepaald. Julianadorp aan Zee is overigens het toeristische deel van Julianadorp. In dit deel van het dorp bevinden zich heel veel vakantieparken.

Als het langdurig regent heeft dat direct een invloed op de zeewatertemperatuur. Naast de regen speelt ook de zeewind een grote rol bij de totstandkoming van de watertemperatuur. Op het moment dat er een zeewind opsteekt, verplaatst het koude water uit de diepte zich naar het oppervlakte van de zee. Het resultaat hiervan is het oppervlaktewater derhalve warmer wordt.

Weersatellieten

Bij de bepaling van de zeewatertemperatuur wordt gebruik gemaakt van weersatellieten. Deze weersatellieten draaien op een hoogte van 800 kilometer om een baan om de aarde heen. Vanaf die hoogte worden infraroodbeelden van de zeeën en oceanen geproduceerd. Om bruikbaar materiaal te kunnen leveren is het wel van belang dat er geen wolkjes aan de hemel zijn te bespeuren. Vanzelfsprekend is dat in Nederland niet altijd aan de orde. Om toch nog de zeewatertemperatuur te kunnen meten, verrichten weersatellieten achtentwintig metingen per week.

Gemiddelde zeewatertemperatuur

In Nederland is gedurende de winter de gemiddelde zeewatertemperatuur 5 graden Celsius, maar tijdens koude winters kan de temperatuur tot 3 graden Celsius dalen. In ons land is gedurende de zomer de gemiddelde zeewatertemperatuur 20 graden Celsius, maar tijdens warme zomers kan deze naar 23 graden Celsius doorschieten.

Als je naar alle maanden van het jaar kijkt gelden de volgende watertemperaturen voor het Noordzeewater van Nederland: januari (5,5 graden Celsius), februari (4,5 graden Celsius), maart (5,7 graden Celsius), april (7,3 graden Celsius), mei (11,7 graden Celsius), juni (14,8 graden Celsius), juli (17,5 graden Celsius), augustus (20,0 graden Celsius), september (19,0 graden Celsius), oktober (17,2 graden Celsius), november (13,0 graden Celsius) en december (8,8 graden Celsius).

Vanzelfsprekend kan iedereen op ieder moment van het jaar besluiten om in de Noordzee te duiken, maar het behoeft uiteraard geen nadere uitleg dat als het zeewater een temperatuur heeft van rond de 20 graden Celsius, dat dat toch iets prettiger aanvoelt!