De race tussen strandjutters en strandvonders in Julianadorp!

Als er een storm opzet boven de Noordzee ontspint zich een mooi spel op het strand van Julianadorp aan Zee. Het strand van dit Noord-Hollandse kustplaatsje wordt dan het toneel van enerzijds strandjutters en anderzijds strandvonders. Zij proberen beiden in het bezit te komen van de spulletjes die aanspoelen op het strand. Julianadorp aan Zee is overigens in het bezit van fantastische vakantieparken.

Robuuste zeecontainers

Het zal niemand verbazen dat er heel veel in de zee terecht komt. Er wordt heel veel in de zee gegooid, maar er slaat ook heel veel overboord op zee als gevolg van zwaar weer. Vroeger was dat nog veel meer dan tegenwoordig. Tegenwoordig wordt de zeevracht voornamelijk vervoerd middels robuuste zeecontainers die als legoblokjes gestapeld zijn op zeecontainerschepen. De storm moet van een zwaar kaliber zijn om deze zeecontainers in het water te doen belanden.

Bittere noodzaak

Alles wat in het zeewater terecht komt, zal vroeg of laat aanspoelen op het strand. Het meeste wat aanspoelt is rommel, maar er zitten zo af en toe ook waardevolle spullen bij. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan hout. Vroeger was het voor arme mensen die aan de kust woonden bittere noodzaak om op het strand te gaan jutten. Zij hoopten dan om wrakhout te scoren waarmee zij dan vervolgens de kachel konden stoken of een schuurtje konden bouwen.

Spannende hobby

Tegenwoordig is het strandjutten meer een spannende hobby. Het is sowieso een feestje om met zwaar weer op het strand te zijn. De golven worden dan hoog opgestuwd en de wind jaagt met hoge snelheden over het zeewater heen!