De mooiste schelpen van Nederland op het strand van Julianadorp!

Voor sommige mensen is het zoeken van schelpen een grote hobby. Kinderen vinden het prachtig, maar ook oudere mensen. Alle vaderlandse stranden lenen zich uitstekend voor het zoeken van schelpen, óók die van Julianadorp aan Zee. Op het strand van deze Noord-Hollandse kustplaats kun je gaan zoeken naar honderden verschillende soorten schelpen van slakken en tweekleppigen. Julianadorp aan Zee telt overigens prachtige vakantieparken.

Maar wat zijn precies schelpen?

Schelpen zijn de harde skeletten van weekdieren die zijn opgebouwd uit calciumcarbonaat (CaCO3). Op deze manier worden de tere organen van slakken en tweekleppigen beschermd en wordt bovendien vóórkomen dat de weekdieren uitdrogen. De bouw van een slakkenhuis bestaat uit een top, sutuur, spiraalribben, groeilijnen en winding. De bouw van een tweekleppige bestaat uit een top en groeilijnen.

Schelpen van slakken

Veel voorkomende schelpen van slakken op het strand zijn het muiltje, schaalhoren, wadslakje, wulk, noordhoren, trapgeveltje, gevlochten fuikhoorn, purperslak, asgrauwe tolhoren, glanzende tepelhoren, gewone tepelhoren, gewone alikruik, ruwe alikruik, stompe alikruik, wenteltrap en penhoren.

Schelpen van tweekleppigen

Veel voorkomende schelpen van tweekleppigen op het strand zijn de gewone mossel, wijde mantel, groot tafelmeshelft, klein tafelmeshelft, grote zwaardschede, Amerikaanse zwaardschede, gewone oester, Japanse oester, zaagje, Noorse hartschelp, Venusschelp, korfschelpje, gedoornde hartschelp, geknobbelde hartschelp, kokkel, brakwaterkokkel, ruwe boormossel, witte boormossel, Amerikaanse boormossel, witte dunschaal, nonnetje, rechtgestreepte platschelp, tere platschelp, tweetandschelpje, tapijtschelp, noordkromp, grote strandschelp, gewone otterschelp, platte slijkgaper, halfgeknotte strandschelp, stevige strandschelp, ovale strandschelp, strandgaper en afgeknotte gaper.

Als je schelpen hebt gevonden op het Noordzeestrand, kun je daar uiteraard verschillende dingen mee doen. Je kunt ze thuis op een tafel leggen en er heerlijk van genieten. Maar je kunt er ook mooie schieraden van maken!