De mooiste duinen van Nederland zijn die van Julianadorp!

Nederland kent veel verschillende landschappen. Dat is best opmerkelijk voor zo’n relatief klein landje. Bossen, heidevelden, akkerbouwgronden en duinen. De duinen! Wat is dat een geweldig fenomeen. Van de duinen wordt iedereen heel erg gelukkig. Langs de hele Noordzeekust zijn duinen te vinden. Zij vormen een belangrijke verdedigingslinie tegen de Noordzee. Een Noordzee die het bij tijd en wijle flink op zijn heupen krijgt.

Vakantieparken

Duinen heb je er in veel soorten en maten. Bij Schoorl is de duinenrij bijvoorbeeld heel breed, maar liefst 5 kilometer. Op andere plekken is de duinenstrook veel smaller. Als je mooie en spectaculaire duinen wil zien, moet je naar de Kop van Noord-Holland togen, meer in bijzonder naar het kustplaatsje Julianadorp aan Zee. In Julianadorp aan Zee kun je prima verblijven in verschillende vakantieparken.

Atlantikwall

Julianadorp aan Zee heeft met een lengte van 4 kilometer een heel lang strand. Het kustplaatsje is in het bezit van maar liefst vier duinopgangen om dit wonderschone strand te bereiken. De duinopgangen van Julianadorp aan Zee zijn een attractie op zich. Het duinlandschap wordt namelijk op sommige plekken onderbroken door robuuste bunkers. Bunkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd door Duitse soldaten.

Gedurende de oorlog bouwden de Duitsers meer dan tienduizend bunkers langs de hele kust van de Atlantische Oceaan, dit werd de zogenaamde Atlantikwall oftewel Atlantische wal genoemd. De bunkers die te vinden zijn in de duinen van Julianadorp aan Zee zijn van een heel bijzonder type. Dit type bunkers zijn uniek en werden nergens anders gebouwd binnen de Atlantikwall. Naast het feit dat de duinen van Julianadorp dus unieke bunkers herbergen, zijn de duinen van het Noord-Hollandse kustplaatsje op sommige plaatsen ook nog eens torenhoog!