De mooiste duinen van Nederland bevinden zich in Julianadorp!

De mooiste duinen van Nederland zijn te vinden in Julianadorp aan Zee: de fraaie badplaats in het noorden van de provincie Noord-Holland. Deze streek wordt ook wel de Kop van Noord-Holland genoemd oftewel de Noorderkop.

Julianadorp aan Zee ligt centraal in dit prachtige deel van Nederland. Het is een gebied waar het Noord-Hollands polderlandschap op een robuuste manier over gaat in een woest Noordzeekustlandschap. Dit zorgt voor een zeer aantrekkelijk contrast in het landschap. Iedereen die op het strand van Julianadorp aan Zee wil komen, kan dat doen middels één van de vier strandopgangen die het badplaatsje rijk is. Het strand van Julianadorp aan Zee heeft overigens een grote lengte; meer dan 4 kilometer. Op het strand van Julianadorp aan Zee staan bovendien prachtige strandhuisjes!

Atlantikwall

De strandopgangen doorklieven de duinen van Julianadorp aan Zee. Duinen die om velerlei redenen heel bijzonder zijn. Als je door de duinen van Julianadorp aan Zee aan het lopen bent, vallen plotseling verschillende bunkers op. Deze bunkers waren gedurende de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall (Atlantische wal) en werden door Nazi-Duitsland aangelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers meer dan tienduizend bunkers langs de hele Atlantische kust. De Atlantikwall liep immers van het diepe zuiden van Spanje tot het hoge noorden van Noorwegen. Er werden in de loop van de tijd verschillende type bunkers ontworpen en gebouwd. De bunkers die echter in de duinen van Julianadorp aan Zee zijn gebouwd, zijn van een unieke soort. Een soort die nergens anders in de Atlantikwall is te zien.

Heel erg hoog

Wat verder ook opvalt aan de duinen van Julianadorp aan Zee is dat ze op sommige plaatsen heel erg hoog zijn. Zo kijk je bij Strandslag Falga, de meest noordelijk gelegen strandopgang van Julianadorp aan Zee, echt je ogen uit. De duinen zijn hier torenhoog! Het lijkt net alsof je bij de hoge klifkusten van Engeland verzeild bent geraakt!