Kikkers; het blijven uiterst merkwaardige schepsels! Ze kruipen als een visje uit een ei, verliezen hun staart en ontwikkelen gaandeweg pootjes en longen. Kikkers; je hebt ze in allerlei soorten en maten. Dat varieert van drie kilogram wegende goliathkikkers tot soortgenoten die in de Andes rondspringen en slechts een paar gram lichaamsgewicht mee torsen.
De meestvoorkomende kikker van Nederland is de bruine kikker. Van bossen tot en met het duinlandschap, in alle vaderlandse biotopen voelt dit glibberamfibie zich kiplekker. De bruine kikker is een dier met zeer verassende kanten. Zo zet het beest je al direct op het verkeerde been. De bruine kikker is namelijk niet bruin, maar eerder groen.
De bruine kikker gaat pas op pad als de zon achter de horizon verdwijnt. Een echte avondjager dus. Als de bruine kikker zijn honger gaat stillen, moeten alle priegelbeestjes die kleiner zijn dan zijn muil, zich zorgen maken. De bruine kikker moet op zijn beurt ook constant achterom en in de lucht kijken. De dieren die het op hem hebben gemunt, bezitten namelijk een pels of vleugels.
Mensen zullen niet zo snel last van de bruine kikker hebben. Door de inwendige kwaakblaas is de lokroep zwak en draagt niet verder dan twintig meter. Het is meer knorren en grommen wat uit zijn bek komt. Als er een andere bruine kikker in de buurt komt, blijkt het beest nog veel meer noten op zijn zang te hebben en krijgt zijn soortgenoot een heel kikkerconcert over zich heen.
Rond de paartijd gaan bruine kikkers weer terug naar de plek waar ze uit hun eitje zijn gekropen. Vaak is dat niet naast de deur. Het kunnen reisjes zijn van meer dan 10 kilometer! Gelukkig kunnen bruine kikkers grote stappen maken. Door hun lange en krachtige achterpoten is hun sprongkracht enorm. Een bruine kikker kan tot wel twintig keer zijn eigen lengte springen. Als we hiermee gaan rekenen ontstaat een onthutsend grote afstand. Een gemiddelde bruine kikker heeft een lengte van 8 centimeter. Dus kan hij ruim 1,5 meter ver springen! Als we deze vergelijking doortrekken naar de mens zien we een interessant getal. Het wereldrecord verspringen bij de mens staat op naam van de Mike Powell. Deze 1,88 meterslange Amerikaanse atleet sprong ooit een afstand van 8,95 meter. Echter, als zijn sprongkracht evengroot zou zijn als die van een bruine kikker, zou hij een reuzensprong van bijna 40 meter kunnen maken.
De hofmakerij bij bruine kikkers is ook fascinerend. Bij een gewone kikkervrijage klimt het mannetje op de rug van een vrouwtje en neemt haar in een soort houdgreep. Deze verstikkende klem kan wel twee dagen aangehouden worden, net zolang totdat het vrouwtje haar eitjes legt waarna het mannetje zijn sperma loost en het vrouwtje loslaat.
Dit is het verhaal van de succesvolle mannetjes. Maar niet alle mannetjes hebben de kwaliteit van Don Juan als het over de hofmakerij gaat en hebben dus vaak het nakijken. Deze kikkers zijn echter zo jaloers als de pest en proberen zelfs de liefdesverbinding tussen het gelukkige mannetje en het vrouwtje te verbreken. En als dit niet lukt, gaat hij over tot kikkertje-stalken.
Als het paartje uiteindelijk de kikkerdril heeft geproduceerd en uit het zicht is verdwenen, leegt de desperate kikker zijn zaad schaamteloos op de dril van het liefdesstelletje en bevrucht hiermee verschillende eitjes. Deze manier van voortplanting wordt drilpiraterij genoemd en is tot nu toe alleen waargenomen bij de bruine kikker!