Bezoek het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont in Hippolytushoef!

Iedereen die op vakantie is in Julianadorp aan Zee en een dagje niet naar het strand wil, kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld een museum te bezoeken. Eén van de mooiste musea in de buurt van het Noord-Hollandse kustplaatsje, bevindt zich in Hippolytushoef en luistert naar de naam Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Julianadorp aan Zee is een van de populairste strandplaatsjes van de Kop van Noord-Holland. In Julianadorp aan Zee zijn tal van vakantieparken aanwezig.

Nederlandse eilanden

Nederland telt vijf eilanden. Dat zijn de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Vroeger waren dat er veel meer. Echter, door het inpolderen van water zijn al die overige eilanden in de loop van de tijd verdwenen. Eén van die eilanden was Wieringen. Wieringen lag in de voormalige Zuiderzee. De Zuiderzee werd afgesloten van de Waddenzee door de Afsluitdijk en vervolgens voor een groot deel ingepolderd. Hierdoor kwam er ook een einde aan het eiland Wieringen. Wieringen werd onderdeel van het vaste land van de provincie Noord-Holland.

Dagelijkse leven

Als je wilt weten hoe het leven eruit zag op het voormalige Zuiderzee-eiland Wieringen, moet je het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont gaan bezoeken in Hippolytushoef. Hippolytushoef ligt 20 kilometer ten oosten van Julianadorp aan Zee. Het museum bevindt zich in een oude boerderij. Het dagelijks leven van toentertijd was hard en sober op de boerderij. Er was geen elektriciteit, geen supermarkten en geen drinkwater uit de kraan. Maar toch moest men zien te overleven. In het museum zijn ook vondsten uit het stenen tijdperk te bekijken. Het stenen tijdperk is de periode van 5.000 voor Chr. Deze voorwerpen kwamen aan het licht, nadat in 1930 de Wieringermeer werd drooggelegd.